Shoppa stabila skruvar
Inför börsnoteringen, som skedde i februari, förklarade vd Jörgen Rosengren att bolaget verkar på en marknad som traditionellt har präglats av nolltillväxt, men att bolaget självt har som mål att ta marknadsandelar genom att växa cirka fem procent årligen. Huvuddelen av tillväxten är tänkt att ske ute i Europa.
Strategin att låta utlandsdelen ta större plats i resultaträkningen ser vid en första anblick av den senaste kvartalsrapporten ut att ha lyckats. Fast det blev ändå inte riktigt som ledningen tänkte sig. Visst, både orderingång och försäljning i utlandsrörelsen stiger med i storleksordningen 15 procent hittills i år (10 procent om man rensar för valutaeffekter) och står därmed för 55 procent av verksamheten. Men samtidigt tappar den svenska delen betänkligt i fart. Försäljningen stiger helt marginellt, cirka 3 procent, under niomånadersperioden, medan orderingången faller lika mycket. Det tredje kvartalet är oroande svagt, här faller orderingången över 10 procent. I bästa fall beror tappet på det som ledningen skriver, svenska företag som flyttar verksamhet utomlands och andra tillfälliga faktorer, men i värsta fall bevittnar vi nu ett trendbrott som kan förebåda sämre tider framöver.
Affärsvärlden bedömer dock att den risken är liten. Bufab, som verkat i olika konstellationer sedan bolaget grundades för snart 40 år sedan, kan luta sig tillbaka mot en förtroendegivande historia av tillväxt och lönsamhet. Försäljningen följer konjunkturen och nådde en topp 2008 på 2,2 miljarder kronor. I år når bolaget upp till de nivåerna för första gången på sex år. Riktigt tryggt är det dessutom att veta att handelsbolaget har idel vinstår bakom sig. Under de svåra åren kring 2010 var rörelsemarginalen som lägst nere i 4 procent.
Vi tror på en måttligt ökande försäljning under nästa år i takt med att konjunkturen skjuter fart i Europa. Lönsamheten ligger kvar på dagens nivåer eller ökar några procentenheter redan från nästa år i takt med att 2013 års kostnader för börsintroduktionen, i storleksordningen 20 miljoner kronor, faller bort.
På börsen har bolaget åkt berg-och-dalbana efter introduktionen; upp från introduktionskursen på 46 kronor till som mest till toppen kring 68 kronor i juli, och sedan raskt ned igen till dagens nivåer kring 55 kronor. Under de senaste veckornas kursuppgång har aktien inte hängt med uppåt.
Ett aber är förstås att nolltillväxt i en konkurrensutsatt bransch inte låter särskilt attraktivt för den som vill förränta sina sparslantar på bästa sätt. Det krävs med andra ord andra företräden för att aktien ska bli intressant.
En sådan utlösande faktor kan vara kommande förvärv. Jörgen Rosengren har ställt sådana förvärv i utsikt, vilket lär öka expansionstakten och skapa samordningsfördelar. Hittills har förvärvstakten varit ett objekt per år, vilket betyder att det snart ska vara dags igen.
Aktien värderas med de flesta mått mätt relativt beskedligt för att vara en stabil vinstmaskin. P/e-talet för i år landar kring 13, om kostnaderna för börsintroduktionen räknas bort. Det är knappast dyrt. Dessutom lär direktavkastningen bli godkänd framåt våren. Om bolaget, i enlighet med de egna finansiella ambitionerna, betalar ut halva vinsten är direktavkastningen hyfsade 3,2 procent.
Att tro att Bufab blir en kursraket framöver är nog att hoppas på för mycket, men aktien är ändå intressant. Köp aktien på ett års sikt med riktkurs 69 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.