Siffrorna talar för Europa

Arbetslösheten sjunker, detaljhandeln väntas gå bättre och affärsklimatindexet lyfter inom EU.

Affärsklimatindex inom EMU steg till +0,41 i december, enligt statistik från EU-kommissionen.

Förväntningarna låg på en nivå om +0,35 enligt Dow Jones Newswires.

Affärsklimatindex för november var oreviderade +0,36. För ett år sedan var nivån +0,08.

Försäljningsvolymen inom detaljhandeln i EMU-området var upp med 1,4 procent i årstakt i november. Jämfört med oktober var försäljningen ned med 0,3 procent.

Analytikernas förväntningar var att detaljhandeln skulle visa en uppgång på 0,2 procent i månadstakt och en uppgång på 2,0 procent i årstakt enligt Reuters.

I oktober steg detaljhandeln med reviderade 2,4 procent i årstakt (preliminärt +2,5 procent).

För EU-länderna var försäljningen upp med 2,6 procent i årstakt i november. I månadstakt var detaljhandeln upp 0,2 procent.

I oktober var årstakten oreviderade +3,1 procent.

Statistiken presenteras av den europeiska statistikbyrån Eurostat.

Arbetslösheten inom EMU uppgick till säsongsjusterade 10,5 procent i november. Det är den lägsta arbetslösheten för EMU sedan oktober 2011. Marknaden hade räknat med 10,7 procent enligt Dow Jones Newswires.

I oktober uppgick arbetslösheten inom EMU till reviderade 10,6 procent (preliminärt 10,7 procent). I november föregående år var arbetslösheten 11,5 procent.

För EU-området (EU28) uppgick den säsongsjusterade arbetslösheten till 9,1 procent i november. I oktober var nivån reviderade 9,2 procent (preliminärt 9,3 procent) och i november året innan var den 10,0 procent.

Statistiken presenteras av EU:s statistikkontor Eurostat.

 

 

nullnull

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här