Sjunde AP-fonden stämmer Goldman Sachs

Sjunde AP-fonden har utsetts till huvudaktör , eller "lead plaintiff", i en stämningsansökan mot den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs i anslutning till skandalen kring den malaysiska fonden 1MDB.
Sjunde AP-fonden stämmer Goldman Sachs - 1mdb-goldman-700_binary_6973686.jpg

I stämningsansökan, som kom in i december 2018, anklagas Goldman Sachs för att ha misslett investerare om arbetet kring den skandalomsusade malaysiska fonden 1MDB, när de bistod 1MDB att utfärda obligationer för 6,5 miljarder dollar. Enligt stämningsansökan tjänade Goldman Sachs 600 miljoner dollar på arbetet med fonden. Det är oklart hur mycket investerarna kräver i skadestånd.

Investerarna menar att Goldman Sachs har gjort falska och/eller missledande uttalanden och/eller underlåtit att meddela att: Goldman Sachs deltog i bedrägerier och penningtvätt tillsammans med 1MDB, att detta på ett förutsägbart sätt skulle leda till utredningar kring Goldman Sachs, och att Goldman Sachs offentliga uttalanden var falska och missledande.

Enligt stämningsansökan ledde också medierapporteringen kring utredningen av Goldman Sachs till att aktien föll rejält under flera tillfällen. Goldman Sachs agerande ses alltså ha påverkat aktiekursen och investerarna ha förlorat pengar på grund av detta.

I förra veckan utsåg en federal domare i New York Sjunde AP-fonden till huvudaktör, eller ”lead plaintiff”, i målet, skriver bland annat Bloomberg. Vid halvårsskiftet hade Sjunde AP-fonden aktier i Goldman Sachs för 791 miljoner kronor.

Malaysias regering har också väckt åtal mot 17 personer, både nuvarande och tidigare chefer, på Goldman Sachs, på grund av investmentbankens inblandning i skandalen. Regeringen kräver tillbaka de 600 miljoner dollar som banken tjänade på sina tjänster, samt även de 2,7 miljarder dollar som uppges ha förskingrats ur fonden.

Goldman Sachs har hela tiden försvarat sig mot anklagelserna, och har istället namngett den tidigare medarbetaren Tim Leissner som ansvarig. Tim Leissner har också erkänt sig skyldig.

1MDB var en statlig investeringsfond som startades 2009, för att attrahera utländskt kapital. Ordförande för statsfondens rådgivningskommitté var den då nytillträdde premiärministern Najib Razak. Fonden har sedan 2015 varit föremål för undersökningar av misstänkt bedrägeri och penningtvätt efter att det uppdagats att fonden hade skulder på 11 miljarder dollar. Enligt ett domslut i New York i mars svindlades 4,5 miljarder dollar ur fonden mellan 2009 och 2014. Sommaren 2018 anklagas Najib Razak i domstol för inblandning i korruptionsskandalen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco