Skanska bygger Apples nya huvudkontor

Bakom uppförandet av Apples nya huvudkontor i Cupertino, Kalifornien (USA), ligger ett samriskföretag där Skanska är en av parterna. Det svenska byggbolaget tror nu att det kan bli Kaliforniens största byggentreprenör inom de närmaste två åren.

I april 2006 ansökte den dåvarande vd:n Steve Jobs om bygglov till Apples nya huvudkontor på den amerikanska västkusten. Först i oktober i fjol godkände myndigheterna den numera avlidne it-pionjärens projekt som han kallade för ”Office of the future”, framtidskontoret.

Den cirkelformade byggnaden, som designats av Lord Norman Foster, är ett av världens största privata byggen i Sillicon Valley. Det nya huvudkontoret, som går under namnet Campus 2, ligger bara några kilometer från Apples nuvarande Campus.

Den 40 hektar stora marken tillhörde tidigare pc-tillverkaren Hewlett-Packard och beräknas ha kostat 300 miljoner dollar. Allt som allt beräknas slutnotan landa på runt 5 miljarder dollar, närmar 33 miljarder kronor, enligt Businessweek.

Huvudentreprenör för nya Campus 2 är DPR och Skanska. Deras samriskbolag vann upphandlingen i april. Kontraktet är värt 927 miljoner dollar, drygt 6 miljarder kronor.

Campus 2 väntas stå färdigt någon gång under 2016.

Katarina Grönvall, vice kommunikationschef på Skanska, säger till Affärsvärlden att varken hon eller någon annan på bolaget lämnar några kommentar om bygget eller huruvida Skanska är inblandat eller ej.

Klicka här för att se en video om Apple Campus 2

Skanska har på kort tid blivit en av Kaliforniens största byggentreprenörer och rankades 2013 på plats 18 över delstatens största byggentreprenörer.

– Vi kan bli nummer ett inom ett till två år, säger Skanskas USA-chef Mike McNally till Bloomberg.

Skanska deltar nu även i upphandlingen av ett nytt infrastrukturprojekt på USA:s västkust där tunnelbanan i västra Los Angeles ska förlängas. Detta är ett projekt som ligger i storleksordningen 1,5 miljarder dollar.

Nästa steg för Skanska USA är annars att få in en fot på byggmarknaden i Texas. Det är ett av tre områden som det svenska börsbolaget har pekat ut för sina expansionsplaner. Men för att kunna etablera sig i Texas krävs förvärv, enligt Mike McNally.

– Vi har letat möjliga kandidater under tre till fyra år, och ibland kommer vi nära, men vi är väldigt kräsna, säger han till Bloomberg.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.