Små godbitar
Börsraketerna och förlorarna är oftast småbolag. Som grupp betraktat har dock de mindre bolagen utvecklats sämre än de större kollegerna på börsen under 1990-talet. Småbolagsindex har bara stigit med 40 procent medan OMX-index har trefaldigats. Ändå har flera av Sverigefonderna, som givit bästa avkastningen på senare år, en stor andel småbolag.
Hur förhåller sig Sverigefonderna till småbolag?
Småbolag är enligt Affärsvärldens definition bolag som utgör mindre än en procent av Generalindex. I dagsläget innebär det ett marknadsvärde som understiger 27 miljarder kronor. »Storbolagen« är bara 25 till antalet, men står för hela 77 procent av det totala börsvärdet.
Flertalet förvaltare har också valt att koncentrera sig på de allra största bolagen (se artikeln “Fonderna säljer Volvo”. Banco, Carlson, Folksam, LF Wasa, Nordbanken och Skandia avviker alla mindre än fem procentenheter från andelen stora bolag i Generalindex (se även längst ner i tabellen i den tryckta tidningen, nummer 43/1999 sidan 107).
Undantaget
Endast Didner & Gerge, som har 59 procent av förmögenheten placerad i småbolag, och Aragon, med 54 procent, avviker rejält. Därefter kommer nykomlingen i jämförelsen, Östgöta Enskilda med 34 procent placerat i småbolag.
Både Didner & Gerge och Aragon har varit framgångsrika, fast under olika perioder. Uppsalabaserade Didner & Gerge har sedan starten för knappt fem år sedan slagit Generalindex varje år. Totalt med 126 procentenheter och är bästa Sverigefond under de fem senaste åren. Aragon Swedish Equity som startade ganska precis ett år innan Didner & Gerge har utvecklats som index sedan start efter en återhämtning senaste året. Men fonden är bästa Sverigefond i år.
Små bolag, små fonder
Förutom att de båda fonderna har en stor andel småbolag och god avkastning har de ännu en sak gemensamt – de är förhållandevis små fonder. Didner & Gerge har en förmögenhet på 582 miljoner kronor och Aragon 103 miljoner. Att jämföra med exempelvis 7,6 miljarder i Nordbankens Allemansfond Alfa, men så har den börjat att investera utomlands också.
Litenheten är sannolikt en viktigare faktor i framgångskonceptet än andelen småbolag. Fast det behöver inte lyckas. H&Q hade exempelvis så sent som december 1996 mer än hälften av förmögenheten placerad i småbolag, men det gick dåligt så H&Q bytte strategi.
Femprocentsregeln
Litenhet och småbolag hänger dock ihop. Endast små fonder kan exponera sig kraftigt mot ett litet bolag utan att överskrida femprocentsregeln. Fonder får nämligen inte äga mer än fem procent av röster och kapital i ett bolag. Men fonderna vill oftast äga ännu mycket mindre för att kunna vara lättrörliga på börsen.
Flera av fondbolagen har svenska småbolagsfonder och kan tänkas koncentrera sina småbolagsinnehav till dessa. I så fall blir det spararens sak att vikta om mellan dessa två fonder beroende på vad denne tror om småbolagens utveckling i förhållande till börsen i sin helhet. Alla Sverigefonderna är emellertid sk aktivt förvaltade fonder och har inga begränsningar vad gäller fördelningen mellan stora och små bolag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.