Små indexrörelser väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas börja tisdagens handel med små indexrörelser. Swedbank får en rad nya chefer men hotas av sänkt kreditbetyg, medan Assa Abloy kan tyngas av en rekommendationssänkning av Morgan Stanley.
Små indexrörelser väntas på börsen - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6891975.jpg

Under måndagskvällen steg USA-börserna med hjälp av positiva industriindikatorer från såväl Kina som USA, och för S&P 500 blev uppgången 1,2 procent. Även i Asien har börserna stigit under morgonen, även om indexrörelserna i de flesta fall har varit små.

Vid 8.30-tiden visade terminerna för tyska DAX och franska CAC40 små rörelser. IG:s förhandel indikerade samtidigt en nedgång med 0,1 procent för Stockholms OMXS30-index.

Swedbank kan få sänkt kreditbetyg av Standard & Poor’s som en följd av penningtvättsmisstankarna mot banken, då S&P satt det nuvarande betyget AA- under kreditbevakning med negativa implikationer. Swedbank meddelade på morgonen att koncernstrategichef Mikael Björknert även blir tillförordnad chef för den svenska bankverksamheten, och att Niclas Olsson, nuvarande chef för Group Finance, blir tillförordnad koncernfinanschef.

Assa Abloy har fått en sänkt rekommendation av Morgan Stanley, till undervikt från tidigare jämvikt.

”Assa Abloy är ett av de bäst skötta bolag vi följer, med en försvarbar marknadsposition. Med det sagt ser aktien alltför högt prissatt ut på nuvarande nivåer efter årets uppgång”, skriver bankens analytiker.

Fabege får en ny vd i Stefan Dahlbo, som närmast kommer från vd-posten i bolaget Byggmästare Anders J Ahlström. Stefan Dahlbo har tidigare bland annat varit vd för HQ AB, vice vd och vd för Investment AB Öresund, samt vd för HQ Bank.

Skanska har sålt majoriteten av sina asfaltsverksamhetsanläggningar i Polen för cirka 300 miljoner kronor på skuldfri basis. Försäljningen, som enligt Skanska inte medför någon väsentlig resultateffekt, redovisas i andra kvartalet.

Tele 2 har av Skatteverket nekats avdrag för en valutaförlust i Kazakstan. Tillkommande skatt är 396 miljoner kronor, utöver skattetillägg på 162 miljoner. Tele 2 uppger att beslutet ska överklagas. Teleoperatörens valberedning har också meddelat att den föreslår nuvarande styrelseledamoten Carla Smits-Nusteling till ny ordförande.

Oscar Properties ska se över sin kapitalstruktur, meddelade bolaget på tisdagsmorgonen. Det innebär bland annat att utestående obligationslån förlängs och att utdelning på preferensaktier ställs in på obestämd tid. Bolaget avvecklar också byggentreprenadverksamheten i dotterbolaget Allegro.

Proact har fått en order från den nederländska vattenleverantören Vitens gällande utformning, leverans och implementering av en IT-lösning.

Industrivärden har tilldelats en rekommendationshöjning av Nordea, från behåll till köp. Riktkursen sattes till 230 kronor.

Coor har fått en höjd riktkurs av DNB Markets, till 92 kronor från tidigare 82.

First North-listade vindkraftsutvecklingsbolaget Seatwirl, som handelsstoppades på måndagseftermiddagen efter en kursuppgång på 15 procent, meddelar att förhandlingar pågår om en investering i bolaget på totalt 70 miljoner kronor.

Solenergibolaget Azelio har tecknat en avsiktsförklaring med det pakistanska bolaget JD Aviation om att introducera Azelios teknik på den pakistanska marknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco