Snabbväxande dansk östgöte
Östgöta Enskilda Fonder gör inte mycket väsen av sig. I det massiva reklamflödet från fondbolagen har vi på Affärsvärlden inte sett ett enda litet reklamblad med avsändare Östgöta. Ändå har Östgöta under 1999 ökat det förvaltade kapitalet med 78 procent till 5.913 miljoner kronor. Ett rekordartat börsår har gjort sitt till, men Östgöta har även tagit marknadsandelar från konkurrenterna.
Tar andelar
Nysparandet i Östgötas fonder uppgick till 10,3 procent av det totala nettoflödet till fonder i december, som enligt Fondbolagens Förening var 3.049 miljoner kronor. Görs motsvarande beräkning för hela sista kvartalet 1999 blir siffran 4,2 procent och för hela året blir siffran 2,3 procent. Det har rimligtvis ökat marknadsandelen, som enligt Svensk Fondstatistik/Sparöversikts kvartalsvisa sammanställningar gått från 0,59 till 0,65 procentenheter under de nio första månaderna i fjol.
I statistiken för det tredje kvartalet finns en engångseffekt av att Östgöta tog över förvaltningen av sin IPS-produkt från Banco.
I skuggan av storbankerna räcker en marknadsandel på 0,65 procent till en trettondeplats bland de svenska fondbolagen. Det gör Östgöta till en spelare i HQ:s storlek, strax under Folksam och Trevise. Detta trots att fondbolaget har en relativt kort historia.
Fondbolaget startades så sent som 1997. Den största av de fem fonderna, Aktiv Förmögenhetsförvaltning, startades dock redan 1996, men sköttes till en början av Banco. Detta samarbetsavtal bestod, trots att Östgöta samma år sålde sin 50-procentiga ägarandel i Banco till den andra ägaren Alfred Berg. Östgöta var den sista överlevande av sju provinsbanker som startade Banco.
Samtidigt har hela banken en omdanande period bakom sig. I början av 1997 klev Östgöta Enskilda Banks huvudägare och räddare under krisåren, Fredrik Lundberg via bolaget L E Lundberg, ur innehavet när Den Danske Bank ville in på den svenska marknaden.
Den Danske Bank satsar offensivt på att skapa en nordisk bank, senast genom köpet av norska Fokus. I Sverige har man valt att fortsätta på den väg som påbörjades under Lundbergs tid – att skapa hyggligt rikstäckande kontorsnät med lokal närvaro. Expansionen har dels skett under namnet Provinsbanken, dels genom att använda gamla namn som Bohus-, Smålands-, Upplands- och Sundsvallsbanken. De ursprungliga bankerna med samma namn ingår idag i Nordbanken. Den senaste etablerigen, Provinsbanken Älvsborg, är alltså filial till en av Nordens största banker.
Informera mera
Fondnamnet, Aktiv Förmögenhetsförvaltning, skvallrar om en något annorlunda syn på fondprodukten än tidigare satsningar i form av Bancos småspararalternativ. Åtminstone till en början. Mot en insats på 100.000 kronor får kunden något man på Östgöta beskriver som en diskretionär produkt för privatpersoner, men i själva verket skiljer den sig i första hand mot en vanlig blandfond i informationsgivningen.
Fondspararna får varje månad ett kontoutdrag där kundens innehav benats upp i antal aktier per bolag. På så sätt liknar kontoutdraget mer en sammanställning från VPC. Spararen slipper dock förstås att deklarera för varje enskilt innehav. Tio kompletterande marknadsrapporter per år beskriver och motiverar utförligt portföljförändringarna.
Öppnar upp
Under hösten 1999 har emellertid Östgötas fonder öppnats för månadssparande och andelskurserna har börjat noteras i dagstidningarna.
Peter Laudon Meyer, VD på Östgöta Enskilda Fonder, menar att den ökade öppenheten är en viktig förklaring till att tillväxten tagit fart, men även samarbetet med Danica Fondförsäkring.
Även månadsspararna får tillgång till den omfattande informationen den dag sparkapitalet nått upp till 100.000 kronor.
Mer än dubblar
Fondsortimentet har successivt växt och omfattar idag ytterligare fyra fonder utöver basprodukten Aktiv Förmögenhetsförvaltning: Sverigeförvaltning, Sverige/Europaförvaltning, Utlandsförvaltning och Obligationsförvaltning. Sverige/Europaförvaltning var precis nystartad vid förra årsskiftet, men har trettonfaldigats senaste året och innehåller nu 399 miljoner kronor.
De danska kollegerna är rådgivare i utlandsförvaltningen, medan det lilla Stockholmskontoret, där 15 personer arbetar, sköter svenska aktier och räntebärande. Medan det finns fyra förvaltare i Stockholm är de runt 40 till antalet i Danmark.
Östgöta fattar sina placeringsbeslut enligt en »top-down-modell« och ett placeringsråd lett av Mikael Nordberg, som är chef för Östgöta Enskilda Asset Management och med förflutet inom ABB och Invit Fonder, gör analys av det ekonomiska läget och bestämmer fördelningen mellan olika tillgångsslag.
I år kommer fondsortimentet att mer än fördubblas. Östgöta har ansökt om godkännande av sex nya fonder. Bland annat har Östgöta anmält tre nya indexfonder, med inriktning Världen, USA respektive Europa, till PPM. På Östgöta har man ännu inte bestämt om dessa även kommer att vara tillgängliga för direktsparande. Det kommer däremot Aktiv Likviditetsförvaltning och Aktiv Teknologiförvaltning att vara.
Fond i fond
Den sjätte fonden är en fond som ska investera i andra fonder likt Banco Nya Marknader, som placerar i tre av Foreign & Colonials tillväxtmarknadsfonder. Inriktningen på Östgötas fond är dock inte färdig ännu, men kommer att bli en bredare produkt än Bancos som kan placera i såväl interna som externa fonder.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.