Socialdemokraterna vill bygga ny kärnkraft

Socialdemokraterna vill bygga ny kärnkraft. Det säger partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg till SvD.
Mikael Damberg
Mikael Damberg. Foto: Claudio Bresciani / TT

– Jag tror man behöver ladda ny kärnkraft. Jag tror att man också kommer att behöva effekten av kärnkraften, för att när kärnkraften väl faller ut, blir för gammal, så är det svårt att se att den helt ska ersättas av annat, säger Damberg i podden SvD Utfrågningen.

Ny kärnkraft ligger dock långt fram i tiden, spår Damberg som är skeptisk till flera av regeringens förslag som ska underlätta för investeringar i ny kärnkraft. Viktigast är att just nu är att underlätta för utbyggnad av vindkraft.

– Det finns ju alla möjligheter att bygga kärnkraft i Sverige idag och med de här priserna så är det kanske mer lönsamt än tidigare, säger Damberg.

Dåvarande statsminister Stefan Löfven sade 2014 att den dåvarande S-regeringens mål var att fasa ut kärnkraften till förmån för 100 procent förnybar el.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets