Söder Sportfiske ökar omsättning men minskar resultatet

Söder Sportfiske, som säljer sportfiskeprodukter genom främst e-handel, redovisar ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Nettoresultat visade en förlust mot föregående periods vinst.
Sportfiske
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT
Omsättningen steg 17,9% till 40,9 miljoner kronor (34,7). Organisk tillväxt var -0,2% (72,2).

Bruttomarginalen uppgick till 39,2% (39,6).

Justerat ebitda-resultat, som avser exklusive noteringskostnader, uppgick till -1,3 miljoner kronor (2,5). Justerat rörelseresultat, som avser rörelseresultat exklusive noteringskostnader, blev -2,7 miljoner kronor (2,4).

Resultatet efter skatt blev -2,4 miljoner kronor (1,5). Resultat per aktie hamnade på -0,29 kronor.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -2,7 miljoner kronor (3,1).

Söder Sportfiske ökade omsättningen under det första kvartalet men vittnar om utmanade marknadsförutsättningar. Vd Viktor Gullbrand pekar ut två sådana:

1) En senare start på fiskesäsongen i Sverige än 2021. Islossningen i sjöar och vattendrag skedde betydligt senare än föregående år vilket försenat säsongstarten och premiärfisketurerna för våra kunder med en lägre efterfrågan som följd.
2) Oroligheter i omvärldsläget i samband med kriget i Ukraina har också haft en märkbart dämpande effekt på konsumtionen.

Bolaget nådde inte målet att växa organiskt under kvartalet och bakgrunden var en nedgång i Sverige. Internationellt ökade Söder Sportfiske. Den svenska e-handeln minskade också under kvartalet.

”Vår bedömning är att nedgången inom sportfiskekategorin varit större än för e-handeln generellt och att vi trots ett tufft kvartal försäljningsmässigt ändå stärkt vår position på den svenska marknaden”, uppger Söder Sportfiske-chefen.

I likhet med andra bolag tar Söder Sportfiske också upp oron i omvärlden.

”Vi befinner oss i ett osäkert omvärldsläge där marknadsutvecklingen i det kortare perspektivet är både utmanande och svårförutsägbar. Dock är vi fortsatt trygga med vår strategiska riktning och de underliggande drivkrafterna i vår kategori så som en fortsatt förskjutning mot ehandelskanalen. Vi bygger balanserat för långsiktig tillväxt i linje med vår strategi. Och vår ambition är att lönsamhetsnivån ska höjas i takt med att vi adderar tillväxt och skalar in de kostnadsökningar som kommit med de investeringarna vi gjort under det senaste året”, fortsätter Gullbrand.

Söder Sportfiske, Mkr Q1-2022 Q1-2021 Förändring
Nettoomsättning 40,9 34,7 17,9%
EBITDA, justerat -1,3 2,5
EBITDA-marginal, justerad 7,2%
Rörelseresultat, justerat -2,7 2,4
Rörelsemarginal, justerad 6,9%
Nettoresultat -2,4 1,5
Resultat per aktie, kronor -0,29
Kassaflöde från löpande verksamhet -2,7 3,1
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets