Softbank får sänkt kreditbetyg av S&P

Kreditvärderingsinstitutet S&P Global Ratings sänker japanska techinvesteraren Softbanks kreditbetyg till BB från BB+. Utsikterna är fortsatt stabila.
Softbank får sänkt kreditbetyg av S&P - Japan Earns Softbank
Foto: Shuji Kajiyama/AP

Revideringen beror på att risken är större i Softbanks investeringsportölj än vad S&P tidigare trott. Man noterar att nästan 40 procent av bolagen inom fondverksamheten utgörs av onoterade innehav.

”Onoterade företag är mindre konkurrenskraftiga och mer känsliga för den externa miljön, inklusive utvecklingen på finansmarknaden, än noterade företag. Softbank Group har därför blivit mer känslig för den externa miljön än vad vi tidigare hade antagit”, skriver S&P.

Enligt kredithuset finns det en stor sannolikhet för att både Softbanks likviditet och kreditvärdighet försvagas under det närmaste året. Samtidigt erbjuder en potentiell börsnotering av chipdesignbolaget Arm stöd åt betyget, tillägger S&P.

Softbank har bemött det sänkta kreditbetyget. I ett pressmeddelande skriver bolaget att det har bedrivit en defensiv förvaltning under senaste året, vilket stärkt den finansiella ställningen som aldrig förr.

”Det är ytterst beklagligt att vår ekonomiska soliditet inte har varit ordentligt bedömd, och vi kommer att fortsätta vår dialog med S&P”, heter det vidare.

Softbank är investerade i en rad teknikbolag genom Vision Fund 1 och 2.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco