Sören Gyll tillbaka i livsmedelsbranschen
Styrelseproffset Sören Gyll tar över ordförandeklubban i bioteknikföretaget Probi i samband med den kommande bolagsstämman och kan därmed lägga ytterligare ett bolag till sin redan långa lista över styrelseuppdrag, bland annat i SKF, Volvo, SCA, Skanska samt en rad onoterade bolag.
Probi, noterad på före detta SBI-listan Nordic Growth Market, är det i särklass minsta av hans noterade bolag med ett börsvärde runt 350 Mkr. Företaget bildades 1991 från ett forskningsprojekt som sedan ett antal år tillbaka pågått vid Lunds Universitet, och är mest känt för sina Proviva-drycker som är typexempel på ”functional food”- preparat och sägs ha en positiv och förebyggande effekt på magen.
I ett pressmeddelande förklarar Sören Gyll sin ”vision” för bolaget som ”att varje svensk i framtiden dricker minst två deciliter Proviva om dagen för att stärka sitt immunförsvar, öka sitt välbefinnande och för att bibehålla en god hälsa.”
Varifrån kommer denna plötsliga omsorg om vårt välmående? ”Engagemanget är inte särskilt plötsligt. Jag känner mig faktiskt som något av en pionjär inom ’functional food’. Jag började engagera mig i det redan på Procordia-tiden då vi ju hade både renodlade livsmedelsföretag som Felix och Abba som läkemedelsaktörer som Kabi Pharmacia. Redan då initierade jag ett internationellt projekt om hur framtidens drycker skulle se ut, och vi fann att vanliga drycker – berikade med olika former av sånt som kroppen behöver – är ett utmärkt sätt att tillföra kroppen näring.”
Hur ska du få folk att börja dricka två deciliter nyponsoppa om dagen? ”Man behöver ju inte bara hålla sig till nyponvarianten, utan kan ju variera med svart-vinbär också. Jag försöker själv se till att få i mig uppåt två deciliter om dagen och brukar växla mellan nypon- och blåbärssoppan. Allvarligt talat har Proviva länge mest betraktats som ett medel för att skynda på tillfrisknandet för patienter som till exempel hade genomgått stora operationer, Ludmila Engqvist är väl ett av de främsta exemplen som använt den med lyckat resultat när hon återhämtade sig från sin cancersjukdom. Men alltfler upptäcker att man kan förebygga sjukdomar genom just functional food.”
Functional food är annat något som handlare och marknadsförare tycks vurma för mycket mer än konsumenterna. ”I Sverige, ja. I Japan, som ju föregångslandet framför andra, finns så gott som alla livsmedel i en ’functional food’- variant. Och även om jag kan tycka att det har tagit väldigt lång tid för den här utvecklingen att sprida sig, tror jag att ett genombrott ligger nära nu även härhemma. Proviva är dokumenterat effektiv, och även Active-varianten är mycket spännande. Det är en så kallad, återhämtningsdryck som den senaste tiden använts flitigt av den svenska idrottseliten. Fotbollslandslaget, simlandslaget och skidåkaren Per Elofsson är några av de som använder sig av den för att snabbt återfå krafterna efter hård träning.”
Vad blir din uppgift i styrelsen? ”Jag vet inte riktigt. Men det finns internationella ambitioner för bolaget, med England som första prioriterade marknad. Därefter tror jag att ett försök på den japanska marknaden ligger nära till hands. Och förhoppningsvis kan jag väl tillföra någonting i de sammanhangen.”
Sören Gyll är även storägare i bolaget via riskkapitalbolaget H&B Capital som äger 17 procent av bolagets kapital. I H&B Capital finns också investerare som livsmedelsjätten Orkla, Sjätte AP-fonden och Skandia.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.