SPAC-experten: Kan bli brådskande för många SPAC:s inom sex till nio månader

2020 års stora inflöden av specialförvärvsbolag, SPAC:s, kan möjligtvis skapa problem när de har mer tidspress och de måste skynda sig för att hitta målbolag innan deras 24-månader långa tidsperiod för att hitta förvärv löper.
Wall Street
Foto: AP Photo/Frank Franklin II/TT

Det säger GP Bullhounds amerikanska SPAC-expert Adam Birnbaum i en intervju med Finwire.

”Det kan bli mycket brådskande hos SPAC-bolag inom sex till nio månader”, säger Birnbaum om den tickande klockan hos vissa av bolagen och SPAC-strukturen med sponsorer samt incitament som belönar förvärv och bestraffar inaktivitet.

Under 2020 noterades totalt 248 specialförvärvsbolag i USA samtidigt som 83,5 miljarder dollar restes. Efter blott tio veckor slogs rekordet för antalet börsnoterade SPAC-bolag under ett år, och sedan dess har även rekordet för det totala kapitalet som rests slåtts.

GP Bullhound-representanten tror dock inte att noteringsmetoden är en tillfällig fluga och understryker att SPAC-konceptet funnits i över 25 år och kommer att fortsätta existera.

”Jag vet inte om det kommer ha samma andel av M&A-transaktionerna som idag men jag tror att det kommer alltid att vara ett av flera möjliga investeringsinstrument och noteringsmetoder som bolag kommer överväga och använda.”

Vad som går att säga är att SPAC-trenden definitivt har blivit hetare under senare tid och vissa har höjt en varningens finger kring bolagen och vinklat de som riskabla av anledningen att man inte vet vad man investerar i.

Andra anser samtidigt att SPAC-investeringar vid nyemissioner kan ses som relativt riskfria, och Birnbaum verkar vara en av de dessa förespråkare i det avseendet.

”Om du vill veta varför 90 miljarder dollar gått in i SPAC:s under 2021 så är det på grund av riskprofilen. För de som investerar tidigt vid teckningspriset har rätt att lösa in aktien till substansvärdet och få tillbaka sina investerade pengar”, kommenterar SPAC-experten om riskaspekten.

”Det är som en garanterad investering, man kan betala investeringsavgiften och sedan lämna bolaget om man vill”, fortsätter han.

Å andra sidan ser Birnbaum det som riskabelt när man börjar köpa aktier i högt värderade SPAC-bolag på endast rykten, utan att något påtagliga bevis som att en fusion har genomförts och stöttat uppgången.

”Det är där den riktiga risken ligger”, avslutar SPAC-experten.