Sparande: Amorteringar – det riskfria sparalternativet

Turbulensen på börsen kastar nytt ljus på amorteringar somsparalternativ. Risken är låg och avkastningen är inte dålig.

Affärsvärlden har vid flera tillfällen hävdat att amorteringarär en underskattad form av sparande. Argumenten kan vara värdaen upprepning, nu när börsen sjunkit kraftigt och räntorna ärmycket låga.

Spararen med en slant på bankkontot, funderar sannolikt över vadsom är bäst att göra härnäst. Är det köpläge på börsen? Vilka äralternativen? Vad som är bäst beror på hur gott man vill sova omnätterna. Den som har pengar över att placera bör ta etthelhetsgrepp på sin ekonomi. Äger man samtidigt en villa som ärbelånad, då bör man överväga om man vill öka tryggheten i sinekonomi eller spekulera. Att köpa aktier och samtidigt varabelånad är nämligen ett risktagande. Krasst innebär detspekulation med lånade pengar och minskad trygghet.

KLIPP PÅ BÖRSENMen, tänker du nu, räntorna är låga och efter andra halvåretsnedjustering på börsen borde det finnas många klipp att göra.Förvisso, men den normala småspararen har sällananalysmöjligheter eller tillgång till heta börstips och dåminskar utsikterna att hitta vinnarna.

I ett lite längre perspektiv, under 1990-talet, harStockholmsbörsen givit en bruttoavkastning på 12 procent per årinklusive utdelningar. Det är inte dåligt, men spararen måsteställa sig frågande till om det blir lika bra i framtiden.Räntorna har ju fallit, vilket har givit kraftiga kurslyft desenaste åren, men samtidigt bör ge lägre avkastning framöver. IAffärsvärldens Sparindikator (senast i nummer 37/1998) räknar vimed en bruttoavkastning på aktieplaceringar på i snitt 8 procenti framtiden.

Amorteringar är därför ett svåröverträffat sparande. För detförsta är det svårt att få en riskfri ränta som är bättre än denlåntagaren själv betalar. Att samtidigt låna och spara ger enrundgång där banker och andra mellanhänder skär emellan. Förtillfället är den rörliga villaräntan ungefär 5,5 procent ochinlåningsräntan ungefär 2,5 procent hos storbankerna.Differensen på 3 procent går oavkortat till banken. För detandra minskar risktagandet eftersom både belåningen och densamlade mängden tillgångar (som varierar i värde) minskar. Detär kanske svårt att se hur man kan spara genom att amortera, mentänk dig ett lån med rörlig ränta som ett omvänt bankkonto. Närman amorterar minskar de månatliga ränteutbetalningarna, denränta man slipper betala utgör avkastningen.

Ett exempel för att förklara. Två låntagare har var sittamorteringsfritt lån på vardera 600.000 kronor med en rörligränta på 5,5 procent. Båda ärver 100.000 kronor vardera. Denförste använder arvet till att amortera lånet och sänkerräntekostnaden till 27.500 kronor om året. Den andre som låterbli att amortera har en räntekostnad på 33.000 kronor.

LITEN RISKPREMIESkillnaden mellan de bådas räntekostnader 5.500 kronor äravkastningen på arvet för den som valde att amortera, det villsäga en riskfri avkastning på 5,5 procent. Inte så illa. Detbästa riskfria alternativet är ett bankkonto hos någon avnischbankerna, som i dag erbjuder en ränta på ungefär fyraprocent.

Den andre vill pröva lyckan på börsen och väljer en svenskaktiefond. Affärsvärldens långsiktiga avkastningsantagande är,som sagt, 8 procent för aktier, före avgifter. En svenskaktiefond hos någon av storbankerna kostar i regel 1,5 procentom året, så då återstår 6,5 procents avkastning. Det innebär attdet endast ger en procent i riskpremie att låna ut pengar tillbörsbolag vars framtid bestäms av många osäkra faktorer. Den somnu tänker att avkastningen på börsen förut varit 12 procent perår ska komma ihåg att utvecklingen till stor del är en funktionav sjunkande marknadsräntor. I början av 1990-talet var denrörliga boräntan tidvis över 15 procent.

Att sälja aktier, i synnerhet sådana som har givit reaförlust,för att amortera lånen är kanske inte det optimala. Men den somstår i valet och kvalet om det är dags att investera i aktieroch samtidigt har lån bör tänka efter en extra gång. Ettalternativ med lägre risk är att månadsspara i en aktiefond medde pengar som man slipper att betala i ränta när man amorteratlånet. Det ger bättre kontroll på ekonomin och man sover bättreom nätterna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour