Sparar sig i bättre form
Det mesta har sedan våren rullat det traditionellt sencykliska Alfa Lavals väg. Företaget, som har ett företagsvärde på 78 miljarder kronor, har sett både orderingång och försäljning stiga i rask takt, visar halvårsrapporten från i somras. Sammantaget drog bolagets säljare in beställningar på nära 9 miljarder kronor under det senaste kvartalet, upp 19 procent från motsvarande period 2013. Omsättningen steg under samma period med 12 procent till 8,4 miljarder kronor. Också rörelsevinsten stiger, upp 5 procent till 1 152 miljoner kronor.
Bäst utvecklas, liksom under slutet av fjolåret, affärsområdet Marine & Diesel Equipment, vilket förklaras bland annat av att det norska bolag som företaget köpte i en rekordaffär i vintras för 15 miljarder kronor har placerats inom området.
Försäljningen inom affärsområdet lyfte under kvartalet med 45 procent till 2,4 miljarder kronor och orderingången med 60 procent till 2,9 miljarder jämfört med motsvarande period 2013. Också vinsterna ökar med nästan lika mycket, upp 42 procent till 452 miljoner kronor under kvartalet.
Också de andra två affärsområdena Equipment samt Process Technology rapporterar ökad försäljning och därtill ökande orderingång.
Till de negativa inslagen i rapporten hör det faktum att marginalerna faller. Inte mycket, men tillräckligt för att oroa. Än är det för tidigt att säga om det handlar om ett trendbrott eller om den fallande lönsamheten är tillfällig. Inför rapporten, som presenteras 28 oktober, har ledningen ställt i utsikt att ett sparpaket är att vänta. Stalltipsen bland analytikerna är att personalminskningar, något som Alfa Laval är vana vid att genomföra, kommer att aviseras under den kommande månaden.
Att upptäcka nya marknader tillhör inte vardagen i verkstadsbranschen, men Alfa Laval har stora förhoppningar på de internationella regelverk som träder i kraft vid nyår och som förbjuder några av de mest skadliga utsläppen från fartyg, svavelföroreningarna som försurar luften. Bolaget hoppas kunna sälja reningsutrustning till redare vars fartyg annars inte blir tillåtna för trafik till och från hamnar i Nordsjön och Östersjön samt i Nordamerika.
De nya reglerna tvingar redare, som inte vill bygga nya gasdrivna fartyg, till en av tre handlingsvägar.
* Avstå från att segla i de stängda områdena och missa intäk-ter.
* Köra fartygen på svavelfri marindiesel, som är ungefär dubbelt så dyrt att tanka jämfört med den bunkerolja som fartyg drivs med i dag. Alternativet antas allmänt vara en ekonomisk återvändsgränd.
* Installera avgastvättutrustning som renar röken. Systemen kan eftermonteras på fartyg till en kostnad av 20 till 50 miljoner kronor per fartyg. Marknaden är enorm. 40 000 till 50 000 fartyg världen över saknar dessa rökgastvättar, men bolag som Alfa Laval (och andra tillverkare) väntas i första hand rikta in sig på de cirka 2 000 fartyg som befraktar Nordeuropa. Enligt Alfa Laval finns det ungefär 5 000 fartyg världen över som tillbringar mer än 50 procent av sin tid i områden som påverkas av de nya reglerna för svavelutsläpp.
Den avgörande frågan blir hur fort världens sjöfartsmyndigheter kommer att driva igenom en implementering av de nya reglerna. Många, inte minst Sveriges största rederigrupp Stena, tycks räkna med att reglerna införs som planerat vid nyår.
Marknaden för nybyggda fartyg har svalnat under året i och med att beställt tonnage runt om i världen har backat med en fjärdedel i år. Den nedgången drabbar inte Alfa Laval förrän under 2015 när bolagets leveranser till de nya fartygen ska effektueras.
Sedan vår säljrekommendation för ett halvår har kursen fallit med ca 12 procent och passerat vår riktkurs på 149 kronor. Bolagets framtida vinster betalas nu till vinstmultiplar strax över 16. Billigare än så blir det inte och därmed bedömer vi att kursen har bottnat. På ett års sikt når bolaget tillbaka till rekordnivåerna från i april. Vi ändrar till köp med en riktkurs på 187 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.