Spararna håller fast vid fastighetsaktierna

Spararna har hållit fast vid sina fastighetsaktier, och sett nedgången som ett bra läge att gå in, det säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Spararna håller fast vid fastighetsaktierna - borsen-aktier-analys-700_binary_6970170.jpg

Fastighetsaktierna var uppe på enorma nivåer innan krisen, vilket understöddes av god tillgång på kapital och låga räntor och aktierna gick också bättre än börsen under lång tid under krisen. Nu väljer alltså spararna att använda nedgången för att tanka fastighetsaktier, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Förändring av antal kunder som äger aktierna, sedan årsskiftet:

Pandox: + 300 %

SBB: + 120 %

Balder: + 28 %

Hufvudstaden: + 25 %

Atrium Ljungberg: + 22 %

Castellum: + 16 %

Wallenstam: + 12 %

Klövern: + 11 %

Kungsleden: + 6 %

Diös Fastigheter: + 2 %

K-Fastigheter: – 7 %

”Låga räntor lär vi fortsätta ha, vilket också kan bidra till att intresset för fastigheter kvarstår. Man räds inte heller bolagens sårbarhet i pandemin”, säger hon.

Som exempel ger hon Hufvudstaden och Atrium Ljungberg, som straffats rejält under våren, där har intresset för aktierna ökat tydligt. Allra mest lockar emellertid  hotellfastighetsbolaget Pandox.

”Trots att aktien rekylerat upp rejält de senaste månaderna är nedgången sedan årsskiftet ändå -47 procent. Spararna tycker uppenbarligen att det är en överreaktion och köpte in sig när aktiepriset var billigare än substansvärdet”, säger Frida Bratt.

SBB lägger sig också högt på listan, då spararna tog tillfället i akt när aktien föll som konsekvens av att Ilja Batljan anhölls för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen.

Den mest ägda fastighetsaktien hos Nordnet är annars Castellum, som också varit ett populärt köp under våren. Bolaget ses som en stabil utdelare och är ett av få bolag som inte bara behöll utan ökade utdelningen.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.