Sparekonomen: Därför kan Sverige fortsätta gynnas i börsracet

Nordnets Frida Bratt har tittat på de sektorer som ingår i olika landsfonder, och sett att Sverige har gynnats när cykliska värdebolag har premierats.
Börsen
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bland de stora och medelstora bolagen på Stockholmsbörsen utgörs nästan två tredjedelar av företag inom verkstad och finans.

Det här består ländernas index av:

Sverige:

Verkstad: 37 %

Bank: 27 %

Teknik: 11 %

Norge:

Telekom: 24 %

Bank och finans: 23 %

Energi: 19 %

Danmark

Hälsovård: 48 %

Verkstad: 27 %

Energi: 7 %

Finland

Verkstad: 19 %

Råvaror: 19 %

Teknik: 16 %

Europa

Bank: 16 %

Verkstad: 15 %

Hälsovård: 14 %

USA

Teknik: 28 %

Hälsovård: 13 %

Konsument: 12 %

Källa: MSCI-index för respektive land. De tre tyngsta sektorerna i respektive index.

Sett till resten av Norden har Danmark en stor hälsovårdssektor, och Norge mycket telekom och energibolag, samtidigt som den finländska börsen tycks vara mest diversifierad.

Europafonder som följer index har en snarlik sammansättning som de svenska, med mycket verkstad och bank. Europeiska börser består således av stora och mogna värdebolag, snarare än tillväxtbolag.

”Det är också den sammansättningen som gynnat Europa och Sverige i börsracet sedan årsskiftet, när just cykliska värdebolag har premierats i rotationen bort från tillväxtaktier. Håller inflationsoron i sig kan den trenden mycket väl fortsätta, eftersom det främst är just tillväxtaktier som drabbas när investerare oroar sig för högre räntor”, säger Nordnets Frida Bratt.

Hon menar att den som är ute efter att äga en långsiktigt välkomponerad portfölj kan gynnas av att ha koll på vilka sektorer olika landsfonder faktiskt innehåller, och på så sätt hitta bra komplement. För en person med mycket Europa- eller Sverigefonder i portföljen kan en renodlad teknikfond, eller en USA-fond som till stor del består av techbolag, vara ett bra komplement enligt Frida Bratt.