Sparekonomens upprop: Dags att politikerna ställer sig på småspararnas sida

Nordnets sparekonom Frida Bratt kräver svar från partiernas ekonomisk-politiska talespersoner om vad de anser om regeringens flytträttsförslag.

Tidigare i vår remitterade regeringen ett förslag om att spararna ska kunna fytta pensionskapitalet till en annan pensionsförsäkring utan att betala skatt. I förslaget skulle även reglerna för vilka avgifter pensionsföretagen får ta ut förtydligas. Nu när remissrundan är klar och lagrådet har godkänt ett förslag som är på väg till riksdagen menar Frida Bratt från Nordnet, en av spelarna på pensionsmarknaden, att regeringen har vikt sig för pensionsjättarnas krav.

”En flytträtt som är effektiv på riktigt bör förstås utgå från spararnas bästa, inte som nu, från branschens”, skriver hon.

 Hon pekar på två brister i regeringens förslag. Dels tycker hon att förslaget brister vad gäller taket för flyttavgiften. Enligt det förslag som nu ligger ska pensionsbolagen få ta ut en flyttavgift som motsvarar anskaffningskostnaden för försäkringen. I det ursprungliga förslaget skulle kostnaden anses avbetalad efter fem år och då skulle flytten kunna ske utan kostnad, men i det nya förslaget är detta framskjutet till tio år.

Frida Bratt anser att taket borde sättas i kronor och ören och att taket borde ligga på 500 kronor, med en maxtid på två månader.

För det andra pekar hon på att försäkringar tecknade före den 1 juli 2007 fortfarande är låsta. Frida Bratt menar att det inte finns någon ”anledning till att fondförsäkringar inom individuell tjänstepension och privat pensionssparande inte ska omfattas av fri flytträtt och skarpare regler för rimligare flyttvillkor”.

Frida Bratt vill därför kräva svar från samtliga partiers (förutom de som ingår i regeringen) ekonomisk-politiska talespersoner, om vad de anser om regeringens förslag.

”Jag kräver svar för att stoppa ett urvattnat och otillräckligt förslag – och för att få till ett som gynnar spararna på riktigt”, skriver Frida Bratt.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.