Sparekonomens varning: ”Det luktar bubbla”

Tusentals sparare har den senaste tiden hakat på Arcane Crypto, men Nordnets sparekonom Frida Bratt säger att det luktar bubbla om hajpen.
Frida Bratt. Foto: Nordnet

Spararna har flockats kring kryptobolaget Arcane Crypto den senaste tiden. Exempelvis har antalet aktieägare via Nordnets plattform ökat med över 260% sedan slutet av januari.

”Tusentals privatsparare har hakat på de senaste veckorna, och det luktar bubbla. Hajpen kommer sig dels av den allmänt extremt höga riskaptit på att som andas tillväxt just nu, dels av den mer specifika hajpen kring bitcoin som nu passerat 50 000 dollar. Och det är ytterligare ett tecken på att krypto och aktiemarknad allt mer växer ihop, och drar varandra”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt om den senaste utvecklingen.

Efter sågningar från Nordeas investeringschef Robert Næss och Börspodden rasade dock aktien i veckan. Börspoddens Johan Isaksson sade bland annat:

”Min bedömning av Arcane är: Vill man se ett livs levande luftslott i sin prakt så är det perfekt tajming att kolla in den här aktien. Det är svårt att hitta ett finare exemplar”.

Under fredagen är emellertid aktien upp igen.

Och nu varnar alltså Nordnets sparekonom Frida Bratt för att rasen kan bli fler, sett till kursrusningen.

”Arcane kan sägas vara ett investmentbolag som både hel- och deläger andra små bolag som på något sätt sysslar med krypto. Men omsättningen i de olika egna verksamheterna och de hel- eller delägda bolagen är liten eller obefintlig. Även om man läser in framtida potential i några av verksamheterna, särskilt om man exempelvis tror på kryptovalutor som betalningsmedel framöver, så är kursrusningen milt uttryckt svårmotiverad”, säger hon och fortsätter:

”Så sent som i somras värderades bolaget runt 300 miljoner. Nu värderas det till omkring fem miljarder. Några investerare kan förstås ha prickat rätt och tjänat bra med pengar på detta. Men de allra flesta privatsparare har hakat på senaste tiden på mycket höga nivåer.”