SPECIAL: ÖSTERRIKE – Ett osynligt näringsliv

De flesta av Österrikes företag är underleverantörer ellersysslar med handel och turism.

När kejsardömet Österrike-Ungern kollapsade 1918 fanns industrini den tjeckiska delen och jordbruket i Ungern. Kvar i det som idag är Österrike fanns en överdimensionerad hovstat men inte såmycket mer.På grund av sociala oroligheter, kriget och ockupationen dröjdedet in på 1950-talet innan ett i sann mening modernt näringslivbörjade växa fram. Staten spelade en avgörande roll i detarbetet. Satsningarna gjordes framför allt inomtillverkningsindustri, handel och turism.Men den industriella basen är smal. Småföretagen dominerar. 85procent av företagen har färre än 100 anställda.Den österrikiska industrin håller hög kvalitet. Menledningsfunktionerna ligger för det mesta i utlandet, det villsäga nationens verkstäder levererar utmärkta varor, menprodukterna förknippas sällan med Österrike.

Storföretagen

Det mest kända företaget är Voest-Alpine Stahl, ett av Europasstörre stålföretag.Landets representant i högteknologisektorn är VA Tech, ettholdingbolag med 200 olika verksamheter.Om svenska placerare och analytiker bekantat sig med någotösterrikiskt företag är det sannolikt Mayr-Melnof Karton, ettskogsföretag som är Europaetta inom paketering av olika slag.Bjässen i Österrikes näringsliv är ÖMV, verksamt inom olja,plast och kemi (gödningsmedel, växtgift, med mera). ÖMV ärhelintegrerat, det vill säga äger hela kedjan från oljekällor,via raffinaderier till bensinmackar. Frågan är om bolaget ilängden kan stå utanför den snabba strukturomvandlingen ibranschen. Än så länge finns – liksom i praktiskt taget allaösterrikiska bolag – inget ägartryck för förändringar. Hela 80procent av aktierna ligger på fasta händer (inte minst staten).

Tjänstesektorn

Tjänstesektorn består nästan enbart av små företag. Ettstorföretag inom tjänstenäringen är dock Bank Austria, sombildades genom köpet av konkurrenten Creditanstalt 1997. Bankenär stor i Östeuropa och hade över 100 kontor utanför Österrike islutet av 1998.Banken har, liksom många andra österrikiska företag, byggt uppen stor kompetens inom motköpshandel och exportfinansiering.Sådana kvaliteter gav god utdelning under det kalla kriget. Mende är av mer tveksamt värde idag.En förklaring till Österrikes problem är att landet vuxit sammanmed Tyskland. Under efterkrigstiden har en ström av landets mest begåvademänniskor sökt anställning i de tyska jättekoncernerna. Flera avdem, som Volkswagenchefen Ferdinand Piach, har nått mycketlångt. Kvaliteten på management i Österrike är generellt hög. Men detär alltså ett problem att de mest entreprenöriella ledarnaarbetar sällan kvar i hemlandet. Hjärnflykten är en trolig orsaktill att det finns så få tillväxtföretag och internationelltverksamma bolag i landet. Enligt flera bedömare, bland demHannes Leo, ekonom vid prognosinstitutet Wifo, har österrikiskaföretag hittills tenderat att skygga för risker när det gällerny teknologi, nya marknader, med mera.Men det finns även fördelar med att vara inlemmad i enjättenations ekonomiska sfär. En förklaring till att Österrikehade så snabb tillväxt under första hälften av 1990-talet varatt landet drog nytta av den tyska återföreningsboomen. Och deösterrikiska företag som förmår konkurrera i Tyskland kan säljapå en volymmarknad som saknar motstycke i Europa. Men det är,som sagt, få österrikiska bolag som förmår göra detta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight