SPECIAL: REVISION – Snabbare revisorer

Revisionsbranschen stöps om ännu en gång. KPMG:s börsnotering avIT-konsultrörelser sätter press på de andra revisionsbolagenatt följa efter.

Det fortsätter att röra på sig snabbt i revisionsbranschen, medkonsolidering och tillväxt som slagord. Konsolideringen tog fartnär fusionen mellan Price Waterhouse och Coopers & Lybrandannonserades under 1997. Det såg ut som om de dåvarande big sixsnabbt skulle bli big three. Ernst & Young och KPMG svarade medatt snabbt ta ut förlovning, och det såg ut att bara vara entidsfråga innan även Arthur Andersen och Deloitte & Toucheskulle slå ihop sina påsar.Fusionen mellan Ernst & Young och KPMG gick emellertid om intet.Konkurrensmyndigheternas motstånd och stora kulturellaskillnader har angivits som orsaker till att bröllopet fickställas in. Även om trenden fortfarande går mot fortsattkonsolidering så är det mindre sannolikt att det kommer flermegafusioner. Konkurrensmyndigheterna skulle knappast accepteradetta. I stället är det tänkbart att någon av de stora inteorkar hänga med i branschens snabba utvecklings- ochförändringstakt, utan splittras upp mellan konkurrenterna.

Vem tar vem?

Revisionsföretagen har också ryckt i varandras nationella bolag.KPMG har varit mest utsatt. Större delen av konsultrörelserna iBelgien och Frankrike har lämnat gemenskapen och Arthur Andersensåg ett tag ut att vara på väg att ta över hela KPMG:skanadensiska verksamhet, men genom en utryckning från KPMGInternational (där delägarna erbjöds bättre villkor) så lyckadesman hålla ihop verksamheten. KPMG har emellertid tagit över helaeller delar av Pricewaterhousecoopers verksamhet i Israel,Taiwan, Korea, Indonesien och Filippinerna.

KPMG:s beslut att börsnotera sin amerikanska och asiatiskaIT-relaterade konsultverksamhet kan också delvis ses som ettsätt att återta initiativet från konkurrenterna. Även om dessaser det faktum att den europeiska konsultverksamheten inte finnsmed i det nya bolaget som ett tecken på splittring inom KPMG.KPMG har redan tagit första steget i denna process genom attsälja knappt 20 procent i konsultbolaget till en industriellpartner, nätverksgiganten Cisco, för motsvarande drygt 8miljarder kronor.KPMG räknar med att börsnoteringen ska ske någon gång i juninästa år, förutsatt att den amerikanska finansinspektionen,Security and Exchange Commission (SEC), ger sitt godkännande.Detta är dock inte helt givet. SEC:s huvudsakliga frågetecken ärom noteringen är förenlig med kravet på revisorernas oberoende,dvs. om revisorernas klienter också kan vara delägare iIT-företaget. KPMG ser snarare placeringen av konsultrörelsen påarmslängds avstånd som en förstärkning av revisionsdelensoberoende.

Noterade fördelar

Får KPMG de nödvändiga tillstånden öppnar det också för de andrarevisionsbyråerna att ingå partnerskap med olikateknikleverantörer. Detta inte minst för att kunna mötakonkurrensen från integrerade tjänste- och teknikleverantörersom IBM. En annan fördel med att ha ett noterat bolag är att detblir väsentligt lättare att rekrytera nyckelpersoner om man kanerbjuda aktieoptioner. En börsnotering ger också störremöjligheter att göra strategiska förvärv.Revisionsbolagen har varit mycket framgångsrika med uppbyggandetav sina konsultrörelser. Men förändringstakten är hög, vilketställer stora krav på flexibilitet.

Tillväxttakten under de senaste åren har legat mellan 25 och 40procent. Det är inte minst på den konsultkrävande marknaden förimplementering av affärssystem, från programvaruföretagen SAP,Oracle och Peoplesoft med flera, som revisionsbolagenskonsultbyråer har etablerat mycket starka positioner. Denmarknaden har emellertid stagnerat under det innevarande året.Ernst & Youngs amerikanska rörelse har exempelvis sagt upp 600affärsystemkonsulter.I stället satsar nu alla fem, liksom Arthur Andersens frigjordasyster Andersen Consulting, på att bli ledande inom det kokhetaområdet för elektronisk handel. Pricewaterhousecoopers skaexempelvis satsa två miljarder dollar på att bygga upp sinainternet- och e-handelstjänster.

Konkurrerar med internetbolag

På detta område möter de konkurrens från börsernasälsklingsföretag, de renodlade internetkonsulterna, som desvenska Cell/Linne, Framfab, Icon Medialab och svenskamerikanskaRazorfish. Här kan en börsnotering ha en avgörande betydelse föratt kunna rekrytera de mest kompetenta personerna.Ett antal tunga nyckelpersoner har också hoppat av frånrevisionsbyråer och andra partnerföretag till framföralltnystartade internetföretag. Andersen Consultings koncernchefGeorge Shaheens övergång till nystartade Webvan är det mestuppmärksammade. Blir KPMG:s introduktion lyckosam så lär konkurrenternafölja efter. KPMG och Ernst & Young pratar också öppet om attavknoppningar av sidoverksamheter är ett naturligt inslag i verksamheten.Detta för att kunna attrahera kompetenta och driftiga personeroch exploatera de affärsmöjligheter genom revisions- ochkonsultbolagens unika position i näringslivet.

De områden där revisionsbolagen sannolikt kommer att stärka sinapositioner är kvalificerade bemanningsuppdrag, så kallad sharedservice, där revisionsbolagen kan ta över kundföretagensekonomi- och administrativa funktioner, i stil medIT-konsulternas övertagande av många företags dataavdelningar.Avknoppningar kan också vara ett sätt att förekomma framtidainterna konflikter och splittring. För att undvika att hamna ikonflikter mellan olika affärsområden, som den efter två år ännuinte avgjorda separationstvisten mellan Arthur Andersen ochAndersen Consulting.Annars går utvecklingen inom branschen i motsatt riktning. Dethandlar om en allt tätare integrering av revisionsbolagen.Revisionsbolagen är på väg att lämna sin tidigare struktur, därrevisionsbolagen i varje land ägdes av lokala partner och detinternationella samarbetet reglerades via avtal, för attistället ersätta det med ett sammanhållet internationelltägande.

Globalare

Arthur Andersen och även gamla Price Waterhouse har haft ettinternationellt ägande sedan länge. Deloitte & Touche är mittuppe i denna integrering och KPMG respektive Ernst & Young harfattat beslut om att genomföra det under det kommande året. ISverige är det bara Öhrlings Pricewaterhousecoopers som gårlångsammare fram. Där håller man fortfarande fast vid ettnationellt partnerskap parallellt med ett internationellt. Mensannolikt kommer även Öhrlings efter en övergångsperiod attintegreras fullt ut.

Klienterna driver på

Drivkrafterna för denna internationalisering är framför allt attklienternas behov och krav på global service. Det gäller bådeglobala storkoncerner och mindre och medelstora företag, somockså i allt högre utsträckning internationaliserar sinaverksamheter. Med ett internationellt ägande blir det enklareatt styra resurser till länder och regioner där organisationernabehöver förstärkas. Dessutom borde rimligen även den internaadministrationen underlättas av en gemensam legal och operativstruktur. De hinder som finns mot denna utveckling är framför alltlagstiftningen i olika länder som kan stipulera attrevisionsbolagen ska ägas av nationella partner.Som hos alla tjänsteföretag handlar det också om att stärkavarumärket. Det handlar om att skärpa den egna profilen hosdenna utåt sett homogena grupp av bolag.Globalt sammanhållna strukturer underlättar också detta.Revisionsbolagen satsar stora summor på varumärkesbyggandet.Pricewaterhousecoopers och Andersen Consulting haruppmärksammats för sina annonskampanjer, som har kostat närmareen miljard kronor vardera.

Revisionsbyråernas Big Five

Omsättning, Tillväxt, AntalFöretag mrd kr % anställdaPricewaterhousecoopers 121 iu 155000Ernst&Young 86 20 85000KPMG 82 16 100000Deloitte & Touche 71 22 82000Arthur Andersen # 61 19 72000# Ligger i skillsmässa med Andersen Consulting, som omsätter 69mrd kr, och ingår i Andersen Worldwide

i u = ingen uppgift

Världens största konsultföretag

Omsättning, Tillväxt, Antal Boksluts-Företag mrd kr % Konsulter datumAndersen Consulting 69 25 53400 dec-98Pricewaterhousecoopers 50 40 39000 jun-98Ernst & Young International 33 35 16450 sep-98Computer Sciences Corp 29 17 20000 mar-99Deloitte Consulting 27 40 i u aug-98KPMG 25 30 14000 sep-98McKinsey Corp 21 14 i u dec-98Mercer Consulting 12,5 15 i u dec-98Arthur Andersen 12 44 i u aug-98AT Kearney 10 16 2600 dec-98i u = ingen uppgift

Källa: MCI

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Friendly Advice