Spelbolaget: Partierna med bäst och sämst odds i EU-valet

Enligt odds från spelbolaget Unibet blir Kristdemokraterna vinnare och Miljöpartiet förlorare i EU-parlamentsvalet 26 maj.

Om mindre än två veckor är det dags för svenskarna att rösta i EU-valet. Enligt Unibets odds kan Kristdemokraterna komma att nå över 10,5 procent – om det skulle stämma, en riktig kanonsiffra för partiet.

– Kristdemokraterna förväntas bli större än både Centerpartiet och Liberalerna. Jämfört med valet 2014, där Kristdemokraterna fick 5,93 % av rösterna, är ett resultat över 10,5 procent en riktig succé för partiet. Även FI ser ut att kunna göra ett bra val, enligt oddslistan ligger de lika med L och MP, säger Henrik Holm, spelexpert på Unibet, i ett pressmeddelande.

I valet 2014 blev Miljöpartiet nästa största parti, men i år ser det betydligt mörkare ut, enligt oddsen. Oddset för att partiet får under 10,5 procent av rösterna spelas nu till 1.90.

Spelbolagens odds i samband med allmänna val uppmärksammas ofta i medier och ger därmed rikligt med gratispublicitet. Värdet av dem som valindikator har samtidigt ifrågasatts. I en uppmärksammad artikel inför riksdagsvalet i höstas testade Affärsvärldens reporter Johan Anderberg att spela på ett av partierna hos gamblingbolaget Betsson, utan framgång.

”En bättre förklaring kan vara att politik­oddsen bara är marknadsföring. Att låga odds på Sverigedemokraterna genererar värdefull medieuppmärksamhet för spelföretagen”, skrev Johan Anderberg.

 

Unibets odds på valet till Europaparlamentet 2019:

Parti som får högst procent av rösterna. Odds per parti.

Socialdemokraterna 1.12
Sverigedemokraterna 5.00
Moderaterna 7.50
Kristdemokraterna 51.00
Centerpartiet 101.0
Vänsterpartiet 501.0
Feministiskt Initiativ 1001
Liberalerna 1001                  
Miljöpartiet 1001

Antal röster för Kristdemokraterna:
Över 10,5 procent 1.90
Under 10,5 procent 1.80

Antal röster för Miljöpartiet:
Över 10,5 procent 1.80
Under 10,5 procent 1.90

Källa: UnibetOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.