Spotifys förhandlingar om kollektivavtal havererade

Musikströmningstjänsten Spotifys förhandlingar med flera stora fackföreningar har havererat, rapporterar Breakit.
Spotifys medgrundare och VD Daniel Ek.
Spotifys medgrundare och VD Daniel Ek. Foto: Lars Pehrson/TT

Förhandlingarna inleddes i maj efter krav från flera föreningar.

Spotifys första fackförening bildades under början av året i samband med att bolaget varslade om uppsägningar. Några månader senare ställde fackföreningarna Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia krav på kollektivavtal och att förhandlingar skulle inledas.

Spotify har nu dock dragit sig ur förhandlingarna, skriver en talesperson för Sveriges Ingenjörer i ett mejl till Breakit.

”Även om det är beklagligt att vi med denna förhandlingsrunda inte lyckades nå fram så kvarstår vår vilja att hitta lösningar för att företaget ska ingå kollektivavtal”, sade personen.

Samtidigt har VD och grundare Daniel Ek i ett internt meddelande till anställda i Spotify sagt att det är både lagligt och möjligt att bedriva en framgångsrik verksamhet utan kollektivavtal.

”Vi måste tillåta en diskussion om att kollektivavtal kan vara avgörande i vissa branscher och bolag, men inte i andra”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets