SSAB vinstvarnar

SSAB gör den preliminära bedömningen att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet blir betydligt lägre än analytikernas prognoser.

SSAB lämnar i dag en finansiell uppdatering. Värdet av nettotillgångarna från förvärvet av finska Rautaruukki per förvärvsdatumet 29 juli 2014 är nu fastställt, vilket resulterar i goodwill på 5,2 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande.

I samband med en genomgång av tillgångsvärden vid årsbokslutet har beslut fattats om att skriva ned vissa bokförda värden med 1,3 miljarder kronor, vilket relaterar främst till det delägda bolaget Fortaco och goodwill i Ruukki Construction. Dessa 1,3 miljarder kronor kommer att belasta resultatet före skatt i fjärde kvartalet 2014 och redovisas som jämförelsestörande poster, uppger bolaget.

Nedskrivningarna innebär att goodwillen från förvärvet av Rautaruukki minskar med 0,3 miljarder kronor.

”Arbetet med att realisera synergier efter förvärvet av Rautaruukki löper väl och hittills har aktiviteter som motsvarar 300 miljoner kronor i årstakt genomförts. Den ursprungliga målsättningen var att uppnå besparingar på 1,4 miljarder kronor årligen varav 350 miljoner kronor under 2015. Den nuvarande bedömningen är att besparingarna kan genomföras snabbare och nå full effekt i årstakt från och med andra halvåret 2016, vilket är ett år snabbare än tidigare kommunicerats”, uppger bolaget i pressmeddelandet.

Bokslutet för det fjärde kvartalet 2014 är ännu inte avslutat, men den preliminära bedömningen är att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet uppgår till mellan 100 och 150 miljoner kronor, exklusive jämförelsestörande poster.

Förvärvsanalysen av nettotillgångarna i Rautaruukki är slutförd, och nettotillgångarna har fastställts till 9.789 miljoner kronor per den 29 juli 2014. Köpeskillingen i utbyteserbjudandet uppgick till 14.967 miljoner kronor, vilket resulterar i goodwill på 5.178 miljoner kronor.

Utöver goodwill uppgår övervärden från förvärvet till 0,8 miljarder kronor fördelat på ett antal olika tillgångar och skulder. Avskrivningstiderna för dessa varierar beroende på tillgångsslag. För 2014 uppgår avskrivningarna på övervärden som belastar rörelseresultatet till 57 miljoner kronor, varav 23 miljoner kronor avser tredje kvartalet och 34 miljoner avser fjärde kvartalet 2014.

För 2015 och 2016 beräknas motsvarande avskrivningar av övervärden relaterade till förvärvet av Rautaruukki uppgå till 210 miljoner kronor per år. Enligt SSAB kommer mer detaljer om övervärden och avskrivningar att lämnas i samband med bokslutskommunikén.

Nedskrivningarna har ingen kassaflödesmässig påverkan, men påverkar SSAB:s skuldsättningsgrad negativt med cirka 2 procentenheter. Skuldsättningsgraden var 53 procent per den 30 september 2014.

Vidare uppger bolaget att synergiarbetet pågår med hög aktivitet och löper väl. Kostnadsbesparingarna uppgår till 300 miljoner kronor i årstakt för de aktiviteter som hittills genomförts, vilket ska ge effekt i resultatet från och med första kvartalet 2015. Målsättningen för 2015 var att realisera synergier om 350 miljoner kronor.

Den nuvarande bedömningen är att besparingarna ska kunna genomföras snabbare än tidigare kommunicerats, och att SSAB ska kunna realisera 1,4 miljarder kronor i årstakt från och med andra halvåret 2016, vilket är ett år snabbare än tidigare bedömning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.