Standard & Poors betalar miljarder i förlikning

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors har gått med på att betala 1,5 miljarder dollar i ett tvistemål där företaget har anklagats för att medvetet ha utfärdat för gynnsamma betyg på bolåneobligationer i upptakten till finanskrisen 2008.

Det rapporterar Dow Jones Newswires.

Kreditvärderingsföretaget kommer att betala 687,5 miljoner dollar till det amerikanska justitiedepartementet. District of Columbia och 19 delstater kommer vidare att få dela på ett liknande belopp. 125 miljoner dollar kommer också att betalas till en offentlig pensionsfond i Kalifornien.

Den amerikanska regeringen har anklagat S&P för att medvetet ha misslett investerare genom att marknadsföra betygen på sina bolåneobligationer som oberoende och objektiva. De betygen visade sig sedermera vara felaktiga när bostadsmarknaden kollapsade, vilket utlöste utbredda nedgraderingar och bidrog till orsaken bakom finanskrisen.

Standard & Poors bekänner enligt förlikningen inte att några felaktigheter har begåtts och har uppgett att förlikningen inte innehåller några rön om lagöverträdelser.

Uppgörelsen om 1,37 miljarder dollar med justitiedepartementet och delstaterna är det största belopp som har betalats av ett kreditvärderingsföretag i en förlikning i samband med alltför generösa betygssättningsmetoder i upptakten till finanskrisen.

Enligt källor till Dow Jones Newswires har justitiedepartementet även inlett en liknande utredning av kreditvärderingsföretagets Moody’s betygssystem innan finanskrisen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.