Stark avslutning på börsveckan

Stockholmsbörsen lösgjorde sig från brexitoro och lägre kinesisk tillväxt och klättrade stadigt uppåt under fredagsförmiddagen. Rapporterande Volvo inledde dagen med en nedgång men stod vid lunchtid högre. Getinge lyfte rejält på sin rapport.

Vid 13.10-tiden var OMXS30-indexet upp 0,8 procent till nivån 1.696. Aktier för 10,3 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Utvecklingen på de ledande Europabörserna var blandad med viss svaghet på Parisbörsen som var ner 0,3 procent efter en vinstvarning från Renault.

Volvo rapporterade en lägre orderingång än väntat för det tredje kvartalet, medan resultatsiffrorna för kvartalet var aningen över förväntan. Volvo har gjort produktionsminskningar och flaggar för ytterligare justeringar.

Väntad avmattning i VolvoKOMMENTAR Orderfallet var visserligen oväntat kraftigt. I sin helhet ser dock Volvo ut ungefär som förväntat efter kvartal tre och Affärsvärlden ser fortfarande aktien som köpvärd. 

“Nu är det upp till oss att bevisa att vi är ett bättre bolag när det gäller att vara flexibelt för svängningarna i marknaden”, sade Martin Lundstedt till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien sjönk inledningsvis, som mest 4,7 procent, men vände senare uppåt och stod vid lunchtid 1,3 procent högre.

Sparekonomen: Volvo-rapporten i sig är godkändVolvo-aktien faller på rapporten men rapporten i sig är godkänd, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt. 

Medicinteknikbolaget Getinge var dagens rapportvinnare och rusade 18,6 procent efter att ha redovisat ett klart högre justerat ebita-resultat än vad analytikerna hade räknat med. Aktien, som innan året började haft en mager utveckling, har stigit över 100 procent hittills i år.

Låsbolaget Assa Abloy steg 2,5 procent efter att ha redovisat kvartalssiffror som var något bättre än analytikernas snittprognoser enligt Infront Data. Assas vd Nico Delvaux flaggade dock för mer utmanande marknadsförhållanden.

Assa Abloy prickar prognosernaLåsbolaget Assa Abloy redovisar ett rörelseresultat på 3.894 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019. 

“Vi lever i en rörlig och skör värld, där en tweet kan ändra på marknadsförhållandena, och det är vår största utmaning”, sade Nico Delvaux till Nyhetsbyrån Direkt.

Även verkstadsbolaget Sandvik lämnade en rapport som bjöd på ett bättre än väntat rörelseresultat. Bolaget meddelade även att sparprogrammet utvidgas och aktien steg från oförändrat till +1,3 procent efter rapporten som kom strax före lunch.

Sandvik toppar prognosernaVerkstadsbolaget rapporterar ett rörelseresultat och en orderingång som kom in något öve förväntan.  

Holmens resultat för det tredje kvartalet slog marknadens förväntningar, samtidigt som skogsinnehavet värderades upp rejält. Aktien steg 5,7 procent och uppvärderingen, som innebar en mer än dubbelt så hög värdering som den tidigare, tyckets även dra med sig andra skogsbolag. SCA steg 4,9 procent medan Billerud Korsnäs var upp drygt 3 procent.

Stark rapport från HolmenHolmen redovisar ett rörelseresultat på 541 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2019, framgår det av bokslutsrapporten. 

I fastighetssektorn backade Castellum 5,2 procent efter att ha redovisat negativ nettouthyrning i kvartalet. I samma sektor redovisade även Atrium Ljungberg en negativ nettouthyrning och var ner mer modesta 1,7 procent.

Hyresgäster börjar knorra?KOMMENTAR Två tidiga rapportörer bland de större fastighetsbolagen vittnar båda om större avflyttningar än nyuthyrning i det tredje kvartalet. Ett nytt frågetecken för en upptrissad sektor. 

Kommunikationskonsulten Icta har sålt koncernens nuvarande rörelsedrivande verksamhet som drivs under varumärket FFW och kommer att utvärdera framtida verksamhetsalternativ. Styrelsen föreslår att cirka 11:70 kronor per aktie delas ut till aktieägarna. Aktien steg som mest 112 procent, men var vid lunchtid upp 73 procent till 13 kronor.

Jonas Nordlander och Filip Engelbert, duon som grundade den ryska Blocketvarianten Avito, har köpt drygt 9 procent av aktierna i First North-listade Aino Health som steg 16,7 procent på beskedet.

Konsumentproduktföretaget Duni redovisade högre vinst efter genomförda prishöjningar, fortsatt minskande råvarupriser samt god kostnadskontroll. Aktien steg 1,6 procent.

Raytelligence föll omkring 35 procent efter besked om att bolaget vill ta in 11 miljoner kronor i en företrädesemission.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.