Stefan Perssons köp fortsätter – då kan H&M lämna börsen

Med ytterligare ett köp av H&M-aktier stärker Stefan Persson marknadens förmodan att familjen siktar på ett utköp från börsen. De senaste fem åren har familjen använt nära 50 miljarder kronor för att öka innehavet, visar Affärsvärldens genomgång.
Stefan Perssons köp fortsätter – då kan H&M lämna börsen - H&M ÅRSSTÄMMA
VD Karl-Johan Persson och styrelseordförande och storägare Stefan Persson. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Sedan i fredags har familjen Perssons ägarbolag Ramsbury Invest köpt 10,9 miljoner B-aktier i H&M för cirka 1,38 miljarder kronor. Det innebär att Stefan Persson tillsammans med sina tre barn nu äger över 54% av bolaget.

På grund av kontinuerliga och omfattande aktieköp sedan 2016 har marknaden länge förmodat att Perssons siktar på att ta H&M privat inom 5–7 år. Sedan 2015 har de ökat ägarandelen från knappt 38% 2015 till 54,04% idag med hjälp av investeringar på totalt nära 50 miljarder kronor.

Holdingbolaget Ramsbury, som genomfört aktieköpen, ägs till 70,1% av Stefan Persson, medan barnen Charlotte, Tom och Karl-Johan delar jämt på resterande procent. Vid sidan av Ramsbury har alla inblandade även mindre innehav i eget namn.

Familjens önskan om ett utköp från börsen antas ha stärkts av den negativa publicitet som H&M fått på senare tid. Som helprivat bolag skulle man i lugn och ro kunna adressera det identitetsdilemma som plågar både verksamheten och mediebilden: Huruvida det är möjligt att vara en lågprisaktör och samtidigt ha ett övertygande hållbarhetsetos.

Magstark utdelning påskyndar processen

När H&M släppte sin rapport i fredags stod det klart att utdelningen för 2022 ligger kvar på fjolårets 6,50 kronor per aktie, vilket var något högre än analytikerkonsensus väntat. Med stora utdelningar som familjen kontinuerligt använder för att återinvestera i bolaget, accelererar utköpsprocessen i takt med att deras ägande ökar.

På frågan om det inte ser magstarkt ut med en så hög utdelning när vinsten under fjärde kvartalet som tappade 87% och marginalerna krymper, sa VD Helena Helmersson till Affärsvärlden:

”Utdelningen är en fråga för styrelsen och årsstämman men vi står bakom styrelsens förslag eftersom vi har en så robust finansiell ställning om man tittar på till exempel kassaflödet och varulagrets sammansättning.”

Helena Helmersson presenterade H&M:s bokslut under fredagen. Foto: Christine Olsson/TT

Trots att ni känt er nödgade att genomföra ett sparpaket på 2 miljarder per år?

”Det handlar om att både gasa och bromsa och samtidigt vara flexibel. Dessutom ökar vi investeringarna under 2023. Med den robustheten står vi bakom styrelsens förslag”, sa Helmersson.

Utköpsspekulationerna ville Helena Helmersson inte kommentera.

”Jag ansvarar för företaget, för att se till att vi har en stark finansiell ställning.”

I rapporten syns dock att styrelsen ber årsstämman om ett bemyndigande till återköp av aktier till ett värde av maximalt 3 miljarder kronor. Fler aktieköp är alltså att vänta.

De senaste dagarnas köp skedde till ett genomsnittspris på 126,57 kronor per aktie, ett pris som Persson-familjen uppenbarligen bedömer köpvärt – i likhet med Affärsvärldens analysredaktion som satte köp på klädjättens aktie i samband med rapportsläppet förra veckan. Du hittar analysen här.

Vill du veta hur det går för H&M och de andra bolagen på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF