Stockholm lyfter hela Sverige

Stockholms befolkningstillväxt är inte så dramatisk som många tror. Dessutom utjämnas inkomsterna genom inflyttningen.

Ofta ställs Stockholm mot övriga regioner i landet, särskilt när den årliga befolkningsstatistiken presenteras. Det är sant att Stockholmsregionen växer, men över tiden handlar det inte om någon stor dramatik. För fyrtio år sedan bodde ungefär 17 procent av landets befolkning i Stockholmsregionen, i dag 21 procent. I slutet på 1960-talet, under de så kallade rekordåren, gjordes bedömningen att regionen år 2000 skulle ha 2,5 miljoner invånare, mer än en fördubbling. Så har det inte blivit. Befolkning uppgår nu till 1,8 miljoner.

Om vi håller oss till större regioner så är intrycket att befolkningsutvecklingen är ganska stabil. De stora förändringarna har ägt rum om vi går ner på lokal nivå. Betydande omflyttningar har skett inom regionerna, från små orter till större. I Norrland har till exempel Umeå, med omnejd, vuxit kraftigt.

Flytt från Götaland

Men Norrland som helhet håller inte på att tömmas på sin befolkning. År 1880 bodde 14 procent av Sveriges invånare i Norrland, idag drygt 13 procent. Då har det varit större förändringar i Götaland, som tappat drygt 10 procentenheter till Svealand.

Omflyttningarna har lett till utjämningar av de inkomstskillnader som tidigare rått. År 1920 bodde omkring 10 procent av befolkningen i Stockholmsregionen, som då svarade för en dryg fjärdedel av landets inkomster. I dag, när befolkningsandelen är dubbelt så stor, utgör inkomstandelen fortfarande en fjärdedel. Inkomstutjämningen har alltså varit stor.

Tillväxtmotorn

Övriga landet har således inte blivit fattigare för att Stockholmsregionen blivit rikare. Tvärtom har storstadens dynamiska utveckling lyft hela riket. Stockholm är motorn i den ekonomiska tillväxten eftersom regionen ofta är enda möjliga plats för många verksamheter, exempelvis import av ny teknik som sedan sprids till övriga landet.

Stockholms utveckling är därför en angelägenhet för hela landet. Regioner tävlar inte med varann som företag gör. Det uppstår i stället spridningseffekter från den region som växer snabbast. Hela Sverige har gynnats av den starka utveckling som varit inom områden som telekommunikation, finansiella tjänster och medicin där 40-50 procent av de sysselsatta finns i Stockholmsområdet. Dessa kvalificerade verksamheter måste på grund av stordriftsfördelarna koncentreras till storstadsområden, annars sker ingen utveckling.

I en lågkonjunktur brukar Stockholmsområdet klara sig bättre än övriga landet. Men i en högkonjunktur är det tvärtom. De regionalekonomiska skillnaderna tenderar alltså att minska när konjunkturen vänder uppåt igen. Under 1990-talet har Stockholmsområdet stått för hela 60 procent av ökningen i den ekonomiska tillväxten. En förklaring kan vara den svaga inledningen på årtiondet. Sverige hade ju negativ BNP-tillväxt 1991-93.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.