Stockholmsbarometern rekorddyker till ny lägsta nivå

Coronakrisen slår mycket hårt mot näringslivet i Stockholm och Stockholmsbarometern, som Stockholms Handelskammare tar fram, dyker rekordmycket under det första kvartalet. Nivån är den lägsta som någonsin uppmätts.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

– Tyvärr talar mycket för att kommande kvartal kan bli ännu värre. Det kommer krävas stora ansträngningar från politik och näringsliv för att på sikt komma tillbaka till ett normalläge, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, i en kommentar.

Det historiska medelvärdet är 100. I det första kvartalet dök barometern med 34 enheter till 60,4.

Konfidensindikatorn, som mäter näringslivets attityd, backar med 36 enheter till 58,7 samtidigt som hushållens konfidensindikator backar drygt 20 enheter till 75,5, en mycket låg nivå.

Den enda positiva sektorn är livsmedelshandel. Arbetslösheten väntas också stiga i huvudstadsområdet.

– Vi räknar med att även kvartal två blir riktigt svagt och därför är det viktigt att höja blicken och redan nu planera för vad man kan göra för att förstärka förutsättningarna efter krisen. Vi har påbörjat en omstartskommission som mot slutet av sommaren kommer lägga fram viktiga reformförslag för att landet ska komma tillbaka starkare än tidigare, säger Stefan Westerberg.

    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här