Stockholmsbörsen : Öppning runt nollan väntas

Stockholmsbörsen väntas inleda handeln omkring nollstrecket.

Likt måndagen bjuder makrosidan på flest schemalagda nyheter. Tysk detaljhandelsstatistik har presenterats under morgonen och på svensk mark väntas tal från Riksbanken samt pressträff med finansminister Magdalena Andersson med anledning av regeringens förslag om att ta bort överskottsmålet.

På börssidan är tisdagen en kalendermässigt lugn dag. De amerikanska börserna steg på måndagen medan de asiatiska marknaderna överlag backat i tisdagens session. De europeiska terminerna indikerar en svagt positiv handelsstart.

Innan öppning har Tyskland presenterat statistik över detaljhandeln i januari. Den visade sig ha ökat med 2,9 procent i justerad månadstakt jämfört med december. Siffran var betydligt bättre än den nedgång om 0,3 procent som förväntades.

I eftermiddag väntas ytterligare detaljhandelssiffror, då Redbook presenterar veckostatistik över detaljhandeln i USA.

Riksbanken har beredskap att göra mer, efter sänkningen av reporäntan i februari och beskedet om köp av statsobligationer. Det upprepar vice riksbankschefen Cecilia Skingsleys i sina presentationsbilder som publicerats inför hennes tal i dag. Även Kerstin af Jochnick väntas tala under dagen.

I bolagsflödet har Astrazeneca meddelat att man slutfört förvärvet av Actavis läkemedelsportfölj inom luftvägar i USA och Kanada.

Prislappen uppgår till 600 miljoner dollar, vilket är känt sedan februari då förvärvet först tillkännagavs.

Telekommässan MWC fortsätter och Telia Sonera anordnar i dag en press- och analytikerträff på plats i Barcelona.

Aktiespararnas analytiker Dag Rolander tycker att Fastpartner är en fullvärderad aktie som platsar i en långsiktig portfölj. Det är knappast fyndläge men ser långsiktigt bra ut och förtroendet för bolaget är starkt, skriver han i Svenska Dagbladet.

Swedbank har höjt rekommendationen för ventilationsbolaget Systemair till neutral, från tidigare köp med upprepad riktkurs på 120 kronor. Vidare har HSBC upprepat rekommendationen underperform för Securitas, men skruvat upp riktkursen till 77 från 64 kronor.

Millicom och Karolinska Development meddelade vd-byten under morgonen. Mauricio Ramos tillträder som vd för Millicom den 1 april 2015 och Jim Van Heusden blir ny vd för Karolinska Development samtidigt som tillförordnade vd:n Terje Kalland återgår till sin roll som forskningsdirektör.

I övrigt bland morgonens nyheter syns att NCC fått en dansk renoveringsorder värd totalt 305 miljoner kronor och NP3 har förvärvat en industrifastighet i Sundsvall.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.