Stockholmsbörsen redo för SPAC:s

Stockholmsbörsen har tagit fram nya specialanpassade regler för SPAC, skalbolag som blivit en het börstrend i USA, och räknar med de första noteringarna i Sverige inom kort. Det uppger Adam Kostyal, europeisk noteringschef på Nasdaq Norden till SvD Näringsliv.
Stockholmsbörsen
Foto: Tobias Ohls

”Allt är på plats och redan igång sedan den 1 februari”, säger Kostyal och tillägger att han tror att de första SPAC-noteringarna blir av innan nästa månads utgång.

”Och jag skulle inte bli förvånad om vi har ytterligare 4-5 stycken noterade innan midsommar. Det går snabbt nu”, säger Adam Kostyál.

SPAC-bolagen har som affärsmodell att köpa upp onoterade bolag och låta dessa ta över deras plats på börsen. Ofta inriktar sig SPAC-bolagen på unga heta teknikstartups. Upplägget tilltalar uppstickarna för att listningsprocessen går snabbare och man slipper betala investmentbanker avgifter. För SPAC-investerarna blir avkastningen positiv om startupföretaget tas emot väl på börsen, vilket ofta varit fallet under den senaste tidens starka börsutveckling.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.