Stockholmsbörsen stiger – i linje med Europa

Stockholmsbörsen inledde i likhet med Europabörserna tisdagen med stigande kurser. Bland de mest omsatta återfanns Ericsson och H&M och Nordea som alla steg mer än index.

SIX Generalindex var klockan 10.13 0,8 procent högre vid 485 medan OMXS30 var 1,0 procent högre vid 1.405. Omsättningen uppgick till 2,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen. Handel förekommer även på andra handelsplatser såsom Bats, Chi-X och Turquoise.

I Europa var indexen på de största börserna upp 0,5-0,8 procent. De starkaste sektorerna var råvaror och retail, medan telekom och olja var de svagaste.

Statistikmässigt har tisdagen bjudit på preliminära inköpschefsindex från några av de större ekonomierna. Det franska sjönk marginellt och var kvar under 50-strecket medan det tyska sjönk något mindre än väntat och noterades vid 53,6. Det för hela EMU sjönk till 51,8 från 52,0 månaden innan, vilket var en litet större nedgång än väntat.

Annars var det rapporter från de mindre bolagen som dominerade nyhetsflödet i Stockholm.

Nordic Waterproofing steg 9,1 procent efter att ha lagt fram sin första rapport som noterat bolag. Omsättningen växte med 10 procent organiskt och resultatet ökade ännu mer. Bolaget har haft sitt bästa första halvår någonsin, konstaterade vd Martin Ellis i rapporten.

Även Gustaf Douglas-ägda Latour hade ett bra kvartal, det bästa andra kvartalet någonsin för den helägda industrirörelsen, skrev vd Jan Svensson i rapporten. Substansvärdet var 339 kronor den 22 augusti. Aktien steg 2,0 procent till 352,40 kronor.

Nilörngruppen nöjde sig med att rapportera vad vd Claes af Wetterstedt kallade ett riktigt starkt kvartal. Omsättning och resultat ökade och af Wetterstedt såg mycket ljust på återstoden av året. Aktien steg 1,4 procent.

Modebolaget Lexington redovisade vad vd Kristina Lindhe kallade en ”otillfredsställande försäljning och svagt resultat i kvartal två”.

Lindhe noterade dock att bruttomarginalen ökade trots lägre försäljning. Aktien föll 9,4 procent.

CLX vände till förlust i det andra kvartalet trots högre intäkter. Även om fokus har för bolaget legat på integrationen av förvärvet Mblox, har verksamheten inom operatörsdivisionen har enligt vd Johan Hedberg utvecklats mycket väl. Aktien tappade 4,3 procent.

Andra rapportförlorare var IT-konsultbolaget Avega och Electra Gruppen. De aktierna tappade 4,0 respektive 3,4 procent.

Bland övriga rapporter märktes Hifab som vände till vinst i det andra kvartalet. Aktien steg 7,5 procent under förhållandevis låg omsättning. Även Magnolia Bostad rapporterade. Både intäkter och resultat ökade och aktien steg med 0,5 procent.

I TC Tech föreslås Anders Lönner som ny styrelseledamot. Aktien steg kraftigt förra veckan på nyheten att den förre Meda-vd:n köpt in sig i bolaget. I dag var aktien upp 11,9 procent.

Hansa Medical steg 3,7 procent efter att redovisat goda preliminära resultat från en fas II-studie med Ides.

Bland rekommendationsförändringarna märktes bland annat Addlife som Handelsbanken sänkt till minska från öka. Aktien var ned 1,7 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.