Storägarna lägger bud på Byggfakta – värderas till 10 miljarder

Storägarna i byggtjänstebolaget Byggfakta lägger på fredagen fram ett rekommenderat offentligt uppköpserbjudande värt 46 kronor kontant per aktie.
Storägarna lägger bud på Byggfakta – värderas till 10 miljarder - Byggfakta
Byggfakta samlar in och sammanställer data om pågående byggprojekt. Datan säljs till aktörer inom byggbranschen. Det handlar exempelvis om projektinformation, specifikationer (tekniska beskrivningar) och produktinformation. Byggfaktas kunder använder i sin tur datan för att öka försäljningen av deras produkter/tjänster till aktörer inom de aktuella byggprojekten.

Erbjudandet värderar hela bolaget till cirka 10,1 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Premien i budet är 31 procent jämfört med torsdagens stängningskurs om 35,2 kronor. Jämfört med den volymviktade genomsnittskursen för aktien under de senaste 30 handelsdagarna är premien 53 procent.

Byggfakta sattes på börsen den 15 oktober 2021 och teckningskursen var då 75 kronor, vilket gav ett börsvärde på 16,4 miljarder kronor. Ungefär ett år efter noteringen hade aktien fallit med runt 65 procent och har sedan dess inte lyckats återhämta sig.

Stirling Square har varit största aktieägare i Byggfakta sedan 2017. TA förvärvade en väsentlig minoritetsandel i september 2020 vid sidan av Stirling Square. Parterna har nu gått samman med Macquarie Capital och bildat konsortiet Giant BidCo.

”Som långvariga aktieägare i Byggfakta har Stirling Square och TA en stark tilltro till bolagets framtidsutsikter och är dedikerade till att etablera Byggfakta som en ledande leverantör av informationstjänster och mjukvara till den globala byggsektorn. För att uppnå en sådan position krävs tillgång till ytterligare tillväxtkapital och operationella resurser för att accelerera det långsiktiga genomförandet av den uttalade strategin, inklusive ytterligare internationella förvärv. Stirling Square och TA, tillsammans med Macquarie Capital, som är en ledande global investerare, är fast beslutna att stödja bolagets fortsatta utveckling och anser att den är bäst lämpad att genomföra i en privat miljö”, kommenterar Henrik Lif, partner på Stirling Square och talesperson för Giant BidCo.

Stirling Square och TA äger i dagsläget cirka 67,4 procent av aktier och röster i Byggfakta.

Ska ha lagt bud redan i november

En oberoende budkommitté i Byggfaktas styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna att acceptera erbjudandet. Budet är villkorat att budgivarna blir ägare till mer än 90 procent av aktierna. Acceptfristen beräknas vara 26 januari till den 5 april.

Av uttalandet från den oberoende budkommittén framgår att konsortiet ska ha lagt fram ett icke-bindande indikativt bud redan den 10 november 2023. Carnegie anlitades då som finansiell rådgivare.

Stefan Lindqvist som kontrollerar cirka 1,2 procent av aktier och röster i Byggfakta har åtagit sig att tacka ja till erbjudandet, vilket välkomnas av konsortiet.

”Vi anser att erbjudandet motsvarar en attraktiv premie och utgör en bra möjlighet för Byggfakta och dess aktieägare. Det är även glädjande att vi har ett enhälligt stöd från den oberoende budkommittén och från den tidigare verkställande direktören och nuvarande styrelseledamoten för Byggfakta, Stefan Lindqvist, som har åtagit sig att acceptera erbjudandet”, uppger Henrik Lif.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.