Storbankens verkstadsfavoriter

Credit Suisse har genomfört en undersökning bland fler än 300 distributörer till verkstadsbolag i Europa och USA om efterfrågeutvecklingen under andra kvartalet 2014. Resultaten visar på positiva resultat där den europeiska siffran anses vara mest intressant.

Det framgår av en analys på tisdagen.

Enkätresultaten visar att USA återhämtar sig efter det svaga första kvartalet orsakat av hårda väderförhållanden. Enligt enkäten ökade volymerna med 4,4 procent i USA och 2,7 procent i Europa.

Den europeiska ökningen ses som mest intressant och visar på fortsatt ekonomisk återhämtning under 2014. Den starka amerikanska utvecklingen anses mer vara en reflektion av den svaga aktiviteten under första kvartalet.

Värt att notera är att priserna inte ökat i samma takt som de volymerna vilket bidrar till att genomslaget på andra kvartalets resultat begränsas. Prisökningen i EU uppgick till +0,2 procent och i USA +0,8 procent. Banken noterar att de ökningarna har skett mot bakgrund av oförändrade råvarupriser.

De starkaste industrierna anses vara fordon och allmän industri som båda växt med 3,9 procent under andra kvartalet, vilket överträffar resultaten från samma undersökning för första kvartalet. Gruvsektorn växte med 1,3 procent vilket är den första positiva siffran på sju kvartal. Titeln som svagaste sektor tar olja och gas hem med en nolltillväxt.

Bland de industriföretag som påverkas positivt av den ökade efterfrågan återfinns svenska SKF och Sandvik men Credit Suisse förespråkar aktier i bolag där förväntningarna är lägre, exempelvis ABB.

Gällande SKF belyser rapporten också den ökade konkurrensen från Kina och Japan kan komma att minska företagets operationella hävstång, vilken mäter hur stor påverkan en försäljningsökning (eller minskning) har på rörelseresultatet.

Svenska Atlas Copco och finska Metso väntas dra nytta av en starkare eftermarknad inom gruvsektorn. Återhämtningen inom gruvsektorn anses i första hand gynna de med störst eftermarknadsexponering.

Utsikterna för tredje kvartalet 2014 är fortsatt goda inom fordon- och industrisektorn. Det verkar dock finnas en viss försiktighet på den europeiska fordonsmarknaden vilket förväntas plana ut tillväxten en aning.

Även företag inom byggsektorn har intervjuats med anledning av enkäten. De europeiska byggföretagen uttrycker viss oro inför tredje kvartalet och att de inte tror på en så aggressiv återhämtning utan mer på en tillfällig uppgång.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.