Storebrand förvärvar Danica Pension Norge

Norska försäkringsbolaget Storebrand har förvärvat Danica Pension i Norge från Danske Bank för 2,01 miljarder norska kronor.
Storebrand förvärvar Danica Pension Norge - storebrand-900
Foto: Gorm Kallestad/TT

Danica har ägts av Danske Bank och är den sjätte största aktören i marknaden. Förvaltat kapital är 30 miljarder norska kronor. Resultatet före skatt var 127 miljoner norska kronor under förra året. Störst distribution har bolaget via Danske Bank och det samarbetet kommer att fortsätta.

Solvensen påverkas negativt med 5 procentenheter initialt. Storebrand bedömer dock att solvensgraden kommer att gynnas successivt av förvärvet och det bedömer man även att utdelningskapaciteten kommer att göra. Affären väntas slutföras under det första halvåret nästa år och behöver sedvanliga godkännanden från myndigheter.

Storebrand anser att den norska marknaden är attraktiv. Den norska pensionsmarknaden är värd 420 miljarder norska kronor i förvaltat kapital och 36 miljarder norska kronor i premier per år. Tillväxten har också varit starkt och beräknas enligt Storebrand vara över 10 % per år de kommande åren.

ABG Sundal Collier har varit rådgivare i processen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets