Störst blir större
Det är alltid värt att notera när den Seattlebaserade jätten Microsoft använder sin cirka 50 miljarder kronor stora kassa. Köpet av svenska Send-It i slutet av 1990-talet var ett led i Microsofts och programvarubranschens ökade satsning på mobilt internet. Förvärvet härom året av amerikanska Great Plains var ett sätt att nå ökad räckvidd inom affärssystem. Budet på danska Navision i våras är ytterligare ett steg i den riktningen. Microsoft har i och med köpet seglat upp som ett av världens tio största företag inom affärssystem.
Simon Brown, Microsofts Sverigechef, aviserar en rejäl satsning på affärssystemlösningar för små och medelstora företag. Det är ingen tillfällighet att de nya internetbaserade affärssystemen, så kallade .net-koncept, just nu marknadsförs på bred front i Europa. Microsoft är också aktivt på affärssystemmarknaden på andra sätt. Hela 60 procent av de plattformar som levereras av den tyska branschettan SAP körs till exempel på servrar från Microsoft.
Skalfördelar
Skälet till att utsikterna är så goda för Bill Gates skapelse är att skalfördelarna är väldiga inom programvaror för företagsapplikationer. Kunderna vill inte använda oprövade system, vilket gör det svårt för nykomlingar att ta sig in. I ett bolag som programvaruföretaget SAS Institute är hela 80 procent av försäljningen följdleveranser, och företaget är i detta avseende inte alls unikt. Tendensen att välja stort och pålitligt framför litet och nytt framgår tydligt av framgångarna för SAP:s R3-plattform.
Men Microsoft och SAP är inte de enda stora spelarna i programvarubranschen respektive affärssystemsektorn, även om Microsoft till exempel svarar för hela 42 procent av de 17 största programvaruföretagens samlade börsvärde. Här finns också leverantörer som Oracle, vars resultat dock dragits ner av att man är så stora inom databaser, PeopleSoft och JD Edwards.
Försäljningsökning
Tillväxten för programvarutillverkarna har bromsats ordentligt. Läget är dock betydligt bättre än för hårdvaruföretagen. Microsoft räknar till exempel med en 15-procentig försäljningsökning på den svenska marknaden i år.
Ett annat framtidshopp som ska göra att Microsoft expanderar inom nya tillväxtområden, som till exempel digital underhållning, är operativsystemet Windows XP som lanserades i höstas. Genom att sammankoppla Windows med andra tjänster fick därmed den känsliga frågan om att skapa otillbörlig konkurrens ny fart. Antitrustmålet som rör ihopkopplingen av Windows och webbläsaren internet explorer är ännu inte helt avslutat.
Framtidsutsikterna för branschen är inte så dystra som man kan tro. Det beror delvis på efterdyningarna av 1990-talets långa högkonjunktur. Företag runtom i världen har fullt sjå med att dels skära kostnader, dels integrera alla de verksamheter som tillkommit i och med de senaste årens förvärv och fusioner. Affärssystem ger företagsledningarna möjlighet att följa och styra flödena av produkter och kapital genom verksamheten. De är alltså förträffliga rationaliseringsverktyg.
Trenden mot att lägga ut produktion och andra sysslor på entreprenad lär också snarare förstärkas än dämpas till följd av bistrare tider. För att knyta ihop affärsflöden med externa partners på ett effektivt sätt krävs bra programvaror.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.