Strateg: Lundberg måste bekänna färg i Ericsson

När telekombolaget Ericsson presenterade de senaste kvartalssiffrorna på torsdagsmorgonen var det mesta under marknadens förväntningar. Dessutom sänktes utdelningen "Det är inte aktieägarvänligt", säger strategen Anders Elgemyr till Affärsvärlden.

Ericssons rörelseresultat för det fjärde kvartalet 2016 landade på rött, -300 miljoner kronor jämfört med förväntade 380 miljoner kronor. Samtidigt meddelade telekomjätten att utdelningen sänks och att omstruktureringskostnaderna blev 7,6 miljarder kronor jämfört med beräknade 5,5-6,5 miljarder kronor.

De negativa siffrorna till trots stiger aktien på rapporten.

– Förmodligen beror det på att förväntningarna varit så låga, säger Jarl Securities vd och strateg Anders Elgemyr till Affärsvärlden.

Det viktigaste beskedet i rapporten var, enligt Elgemyr, att utdelningen sänks från 3,5 kronor till 1 krona – långt under marknadens förväntade sänkning till 2,17 kronor.

– Det är inte aktieägarvänligt utan mer företagsvänligt, säger Anders Elgemyr.

Han är inte förvånade över att utdelningen sänks men anser att Ericsson borde ”tjäna” mer pengar än man gör, med tanke på den svaga kronan.

– Det är en varningssignal, säger han.

Enligt Anders Elgemyr har Ericsson två möjliga vägar att gå: 1. Bolaget fortsätter att skära kostnader vilket får aktien att stiga initialt men i slutänden är Ericsson borta.  2. Bolaget tar några förlustkvartal och satsar framåt.

– Jag tycker de borde ta sitt förnuft till fånga och välja det senare. Ericsson har ju haft större kriser än det här och lyckats ta sig ur det.

För att kunna investera för framtiden måste Ericsson få ägarna på sin sida, menar Elgemyr som anser att ägarsituationen är ”något märklig”.

– Känns inte som att Fredrik Lundberg är intresserad av att driva bolag och som att Investor och Industrivärden inte spelar på samma planhalva längre.

Hur vill du se att ägarbilden ser ut framöver?

– Om Lundberg nu inte är nöjd med Ericsson så bör han sälja till någon annan. Någonstans måste han ju bekänna färg också.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.