Strateg mitt i börsraset: Ont om bra alternativ till aktier

I sitt veckobrev skriver Danskes Maria Landeborn att det inte finns någon anledning att sälja långsiktiga investeringar på grund av oron på börsen.
Danske Banks Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Efter fredagskvällens amerikanska kursfall har Stockholmsbörsens breda indexet OMXSPI sjunkit med över 4% under måndagen. OMXS30 är ned över 3%. Bakom börsfallet ligger främst en oro för högre styrräntor och den osäkra geopolitiska läget kring Ukraina.

I sitt veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att de befintliga riskerna kan fortsätta skapa kursrörelser och att det därför är bra för sparare att ”ha en risk man är bekväm med även under svaga börsveckor”.

Samtidigt skriver hon att det inte finns någon anledning att sälja av långsiktiga investeringar.

Morgan Stanley ser mer nedsida på börsen

”Det är ont om bra alternativ till aktier, och det är dessutom svårt att välja en bra tidpunkt att gå tillbaka in i marknaden igen. Säljer man för att undvika en eventuell fortsatt börsnedgång, så slutar det ofta med att man inte köper tillbaka förrän marknaden hämtat in hela tappet och står högre än när man sålde. Det gör att skadan kan bli större än nyttan, och det kan vara bra att ha i bakhuvudet”, skriver hon.

Dock menar hon att det kan vara värt att se över riskspridningen.

”Kanske är aktieandelen för hög, eller exponeringen mot en typ av bolag alltför snäv. En global portfölj som innehåller världens alla aktiemarknader är betydligt mer robust än en portfölj med en hög andel teknikbolag, till exempel”, avslutar hon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.