Strateg om oron på börsen: Satsa på cykliska bolag som Sandvik och Volvo

Vi kommer få se ett "tråkigt mellanår" på börsen i år. Investerare bör satsa på att ha en viss övervikt i cykliska bolag, enligt Handelsbankens aktiestrateg.
Volvo är en aktie som Handelsbanken gillar på börsen just nu.
Volvo är en aktie som Handelsbanken gillar på börsen just nu.

Börsen har i perioder varit ”aggressivt värderad”. Det gäller främst tillväxtaktier. Nu ska centralbanker med Federal Reserve i spetsen skruva ner sina stimulanser och då brukar ”det bli oroligare”. Så förklarar Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling den senaste tidens turbulens på börsen, i en uppdatering på storbankens hemsida.

”Bortsett från nuvarande volatilitet på marknaden, tror vi att 2022 kommer att vara ett ”tråkigt” mellanår i den meningen att vi till slut får ganska små förändringar på värderingar och vinst. Jag tror att vinsterna ökar några procent, men att värderingsmultipeln i snitt kommer ned några procent”, säger aktiestrategen.

När realräntor stiger, som de gör nu, bör investerare övervikta värdebolag, säger Mattias Sundling och syftar på cykliska aktier och banker. Han uppmanar till försiktighet med högt värderade bolag.

”Det kommer att svänga tillbaka, men inte ännu”, säger han.

Mattias Sundling säger också:

”Av dessa anledningar rekommenderar vi nu viss övervikt i cykliska bolag som Sandvik, Kone och Volvo

Swedbank ser också positivt på cykliska aktier, sa strategen Robert Oldstrand i veckan. Han slog dock ett slag för en balanserad aktieportfölj och lyfte fram ett gäng intressanta aktier. Han gillade de cykliska bolagen ABB och Sandvik och bland tillväxtbolag nämnde han bland annat Hexagon och Embracer. Här hittar du alla Oldstrands aktiecase och hans syn på den viktiga börsveckan som vi just nu är inne i.

THULIN SER KÖPLÄGEN PÅ BÖRSEN

Jonas Thulin, chef för Erik Pensers kapitalförvaltning, ser köplägen i börsturbulensen.

”Ja, det vi ser nu verkar helt enkelt vara en sell off där man behöver ha is i magen”, har han sagt till Affärsvärlden i veckan.

Intervjun med Thulin hittar du genom att trycka här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.