Strateg: Viktig vecka för börsen – här är nio aktier för portföljen

Den här veckan kommer att bli väldigt viktig för börsen. Nu gäller det att ha en balanserad portfölj, säger Swedbank-strategen Robert Oldstrand och nämner både cykliska bolag och tillväxtaktier som är intressanta i nuläget.
Robert Oldstrand och Swedbank är positiva till börsen.
Robert Oldstrand kommenterar läget på börsen. Foto: Pressbild, Unsplash

Det var blodrött på Stockholmsbörsen och många andra aktiemarknader under måndagen. Under tisdagen var det muntrare tongångar på den svenska börsen som stängde tydligt på plus.

”När det går ner så kraftigt under en period är det utmanande att hålla risk. Det finns ingenstans att gömma sig”, säger Swedbanks aktiestrateg Robert Oldstrand till Affärsvärlden.

Oldstrand säger att marknaden nu prisar in minst 4 räntehöjningar i år från den amerikanska centralbanken. Tidigare låg förväntansbilden på två höjningar.

”VÄRDERINGSBUBBLA PÅ BÖRSEN”

Swedbank-strategen säger att vi haft en ”värderingsbubbla” drivet av låga räntor. Detta har nu korrigerats. Högt värderade delar av marknaden har tagit rejält med stryk i januari. Oldstrand säger att ”tillväxtaktier med värderingar som varit skyhöga kommit ner nu”.

”De senaste dagarna har vi fått lite mer traditionell risk off i marknaden. En oro som vi var förskonade från under 2021.”

”Marknaderna överreagerar – det är köpläge på börsen”

Att börsen backat i år och att denna vecka inletts med en blytung måndag vet de allra flesta. Frågan är vad som väntar här näst?

Den här veckan blir oerhört viktig, anser Robert Oldstrand. Han pekar på Federal Reserves räntemöte under onsdagen. Centralbanken kommer få balansera på en tunn linje men förhoppningsvis kan den ”komma ut och lugna marknaden lite”, säger han. En oväntat duvaktig centralbank i USA hade lugnat marknaden och gjort ”köparna villiga att kliva ut på marknaden igen”.

Winsth: Investerare runt om i världen börjar bli ordentligt nervösa

Även rapporter från globala jättar i veckan kommer att ha en stor påverkan på sentimentet, menar han.

”Det är extremt översålt just nu. Men det finns en risk att turbulensen fortsätter. Om inte Fed tryggar marknaden och om inte rapporterna levererar så kan det fortsätta”.

När han får en följdfråga om hur långt ner vi kan komma i sådana fall talar han om en nedsida på 10% till. Detta är dock inte huvudspåret. Fundamentalt ser det trots allt rätt bra ut, säger Robert Oldstrand. Han säger att ”det kan studsa upp” om Federal Reserve lugnar marknaderna och rapporterna är bra. Dock ska inte investerare tro på ett nytt all time high i närtid.

GENERALERNAS RAPPORTER BLIR VIKTIGA

Han pratar inte bara penningpolitik i USA och globala jättar. Oldstrand kommer också in på de svenska OMXS30-bolag som redan släppt sina siffror för Q4.

Penser Bank-chefen om börsfallet: ”Bara en sell off – ha is i magen”

”Det är positivt att Ericsson levererar en sådan stark rapport. Atlas Copco var kanske inte en slam dunk, men det är inte en dålig rapport. Den är högt värderad så det räckte kanske inte hela vägen. Men som aktien prissätts nu så krackelerar den inte i alla fall”, säger han och fortsätter:

”Det är viktigt att generalerna levererar, om man tänker på indexnivå för OMXS30. Jag tänker på Atlas och Ericsson och till viss del Volvo, Telia och inte minst Evolution. Det kommer spela roll om vi får medvind i rapporterna”.

FÖREDRAR CYKLISKT PÅ BÖRSEN

Swedbank gillar cykliska aktier i nuläget – men Oldstrand menar att de mer tillväxtorienterade bolagen på börsen också fyller ett syfte.

”Vi gillar ha att ha en balanserad portfölj med både konjunkturbolag och tillväxtorienterade bolag. Det är stor risk att det svänger fort i marknaden. Det kan vara svårt att vara koncentrerad i antingen tillväxt eller cykliskt. Ponera att Fed är jättemjukt av någon anledning på onsdag. Då kan vi se en riktigt bra uppgång i tillväxtorienterat, till exempel. Detsamma om inflationen faller jättemycket under våren eller om Fed bara höjer två gånger eller liknande. Men kortsiktigt kan det, i den här rotationen, vara fördel att ha marginellt mer cykliskt över rapportperioden”.

Vilka cykliska bolag gillar du just nu?

”Vi tycker om ett par verkstadsbolag. I dagsläget så är ABB och Sandvik de mest intressanta. Vi har ett värderingsstöd i Sandvik fortsatt och en gruvcykel som är urstark. Det drar såklart Sandvik nytta av. ABB ligger helt rätt i tiden strukturellt via elektrifieringen. Jag tycker att värderingen är stödjande. Man har superstark balansräkning, det finns utrymme för förvärv. De har också utrymme för massiva återköp, som vi ser det”.

Inom banksektorn gillar Oldstrand Handelsbanken. Inom retail kan H&M bli ett ”turn around-case för 2022”.

Dometic: Spelar på friluftstrenden

”De kan också bli en återöppningsvinnare med bättre marginaler, det vill säga bättre lönsamhet. Vi tror också att de återinför ordinarie utdelning. Sedan har Dometic fallit alldeles för mycket. De stöper om bolaget till mer slutkundsexponering, gör mycket bra och utomhustrenden ser ut att vara intakt”.

Inom tillväxt gillar han Hexagon, Nent och Embracer. Och Ericsson.

Det är inte ofta jag hör Embracer och Ericsson höras i samma andetag sådär?

”Nej, men 5G-cykeln kommer att vara större och längre än 4G-cykeln, det är med andra ord strukturell tillväxt och de tar marknadsandelar. Sedan vänder de förhoppningsvis förlustbringande delar i verksamheten och det kommer hjälpa lönsamheten. Det är en turn around-kandidat på egna meriter.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.