Strategen tror på lättnadsrally för svenska aktier: ”Har nått botten”

Aktiestrategen Molly Guggenheimer på Danske Bank spår en sommaruppgång på Stockholmsbörsen. Här lyfter strategen vilka sektorer och aktier hon satsar på och vilka bolag hon passar på att sälja nu.
Strategen tror på lättnadsrally för svenska aktier: ”Har nått botten” - Germany Stock Market
Molly Guggenheimer spår sommaruppgång på Stockholmsbörsen, (AP Photo/Michael Probst)

“Jag tror vi har nått botten och att börsen står 10% högre om 3-6 månader. Triggern tror jag blir lägre sekventiell inflation, vilket tar bort en del av stagflationsrisken som är inprisad i bank och verkstad. Två tunga sektorer på Stockholmsbörsen. Därtill talar en extremt björnaktig positionering för ett lättnadsrally, men det krävs en trigger”, menar Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske Bank.

Guggenheimer menar att många bolag i cykliska sektorer såsom bank, verkstad, sällanköpsvaror och delvis tech är prissatta för recession, vilket är för aggressivt. Aktier som lyfts fram som extra intressant just nu är Autoliv, Electrolux, Nordea, Nibe och Thule. Däremot skulle strategen sälja råvarubolag.

“Sälj råvarubolag här, framför allt stål som SSAB eller massabolag som exempelvis Holmen. Jag tror även att man ska hålla sig undan från fastighetsbolagen fortsättningsvis”, menar Guggenheimer samtidigt som hon nämner att Danske Bank inte har officiell bevakning på enskilda bolag.

“Jag tror att börsen kommer lyckas svälja halvtaskiga Q2 rapporter och handla på en avtagande inflation. Därför tror jag på sommaruppgång för börsen, och givet positioneringen kan det gå snabbt. Därför skulle jag inte vilja vara alltför försiktigt positionerad efter midsommar”, förklarar Molly Guggenheimer.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du de aktier som gått bäst respektive sämst på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.