Strateg: Atlas, Nibe och Investor är intressanta aktier – men detta ska man rata

Trots årets ras är det svårt att säga om svenska aktier är billiga eller dyra, enligt Swedbanks Robert Oldstrand. Aktiestrategen lyfter nu fram en handfull intressanta case och berättar vilken del av börsen han undviker.
Strateg: Atlas, Nibe och Investor är intressanta aktier – men detta ska man rata - STOCKHOLM 20210202Börs och pengar.Foto: Henrik Montgomery/TT Kod: 10060
Aktiestrategen Robert Oldstrand satsar på kvalitetsbolag, Foto: Henrik Montgomery/TT Kod: 10060

Under 2022 har svenska aktier gått dåligt jämfört med många aktiemarknader runt om i världen. Den till stor del konjunkturkänsliga Stockholmsbörsen har drabbats hårt av rådande börsklimat och breda index. OMXSPI, är under 2022 ner nästan 28%.

Hur ska man se på marknaden framåt? Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank, förklarar att de just nu har en neutral allokering mot Sverige. De favoriserar dock svenska aktier mot ett brett Europa.

Robert Oldstrand på Swedbank tror att börsen stiger fram till årskiftet..
Robert Oldstrand på Swedbank satsar på Investor, Atlas Copco och Nibe. Foto: Pressbild

”Som vi ser det präglas vår aktiemarknad av en hög andel kvalitetsbolag som har möjligheter att vädra den storm vi befinner oss i”, säger Oldstrand.

Oldstrand förklarar att värderingarna under året fallit kraftigt, men att det ändå är svårt att säga om svenska aktier är billiga just nu. Detta eftersom det är sannolikt att vinsterna kommer justeras ner.

”Vi har i grunden just nu ett mycket osäkert investerarklimat, där fokus i marknaden skiftar väldigt ofta. För att spegla detta förordas också en relativt balanserad aktieportfölj utifrån såväl sektor- som stilexponering. Fokus i vårt resonemang ligger istället på kvalitet, strukturella teman och bolagens mer specifika förutsättningar.”

Lyfter intressanta aktier

Bland aktier som anses vara extra intressanta nämns Atlas Copco, Assa Abloy, Hexagon och Nibe. Vidare förklarar Robert Oldstrand att han tycker Investor har en självklar plats i portföljen. Samtidigt undviker Oldstrand just nu aktier med mycket risk.

”Generellt skulle jag avvakta med aktier längst ut på riskskalan, vilket oftast innebär aktier med spekulativ tillväxt. Det kan handla om tillväxtraketer som inte har en produkt eller lönsam affär, där värderingarna var högt uppe i det blå. Visserligen har dessa typer av aktier fallit kraftigt, men risken är att det kommer ta lång tid att återta förlorad mark eller att de kommer behöva omstruktureras, samt ta in nytt kapital”, säger han.

Framåt tror Oldstrand att vi fortsatt kommer se en volatil börs över sommaren.

”Jag tror inte turbulensen eller volatiliteten, både när det kommer till uppgångar samt nedgångar, kommer bedarra i närtid. Bolagsprognoserna kommer sannolikt behöva justeras ned inför rapportperioden så vi kommer ha en negativt revideringsmomentum emot oss. Vi har också fått se en hel del vinstvarningar och jag tror nog att det kan dyka upp flera innan rapportperioden startar. Rapportutfallen och vad bolagen säger kommer vara det som styr riktningen, i tillägg till nyhetsflödet kring inflation och centralbankerna. Hittills har efterfrågan generellt varit intakt och bolagens möjligheter att kompensera sig för prisinflation har varit god, men svaghetsignaler kring detta ökar risken för fortsatt nedsida under sommaren”, säger Swedbanks strateg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets