Strategichef: Vändpunkt nära för Australiens bomarknad

Den kraftiga prisuppgången på bostäder i Australien kan vara på väg att mattas av, enligt ett par ekonomer.

Efter Hong Kong räknas bostadsmarknaden i Australien som den minst prisvärda i världen, enligt en undersökning av Demographia. Medianpriserna på en bostad i Sydney är exempelvis drygt 12 gånger högre än medianinkomsten för ett hushåll i staden.

Den australiska regeringen har försökt kyla ner bostadsmarknaden genom att bland annat begränsa utlåningen och endast tillåta utländska investerare att köpa nyproducerat.

Det finns tecken på att bostadsmarknaden i Australien håller på att kylas av. Exempelvis steg bostadspriserna i landets åtta största städer med endast 0,2 procent under det fjärde kvartalet i fjol, skriver CNBC.

– Fundamenta pekar på att uppgången sannolikt bromsar in snarare än återfår fart, sade Paul Dales, ekonom på Capital Economics, till CNBC i förra veckan.

Som stöd för sin tes pekar Dales på att den senaste tidens räntehöjningar på australiska bolån inte fått full effekt på bostadsmarknaden ännu. Siffror över hushållens tro på bostaden som en god investering har också fallit till fyraårslägsta, enligt Dales.

Toh Shaowei, chef för forskning och strategi för den globala fastighetsmarknaden på UBS, tror att Australiens bostadsmarknad närmar sig en vändpunkt.

– Vid någon tidpunkt tror jag att vi kommer att börja se en prisminskning, säger han till CNBC.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco