Svacka skapar köpläge
Köp. I början av februari köprekommenderade vi kosmetikaföretaget Oriflame. Investerarna hade sänkt aktien rejält på oro över bolagets verksamhet i Ryssland och övriga Östeuropa (CIS), vilken historiskt varit bolagets tillväxt- och vinstmaskin.
Marknaden hade emellertid missat att verksamheterna i Asien och Latinamerika gått som tåget och blivit en betydligt större del av koncernens omsättning och resultat. I takt med att detta under innevarande år blev alltmer uppenbart rusade aktien från 118 kronor till 334 kronor som högst i slutet av oktober – upp 183 procent. Niomånadersrapporten häromveckan satte emellertid stopp för kursrallyt. Aktien rasade med hela 23 procent på rapportdagen och är nu ner 31 procent från årshögstanoteringen. Överreaktion eller ej, är frågan.
Under tredje kvartalet ökade omsättningen med 12 procent i lokal valuta och med 6 procent i euro. De senaste årens ihållande valutamotvind, där tillväxtmarknadsvalutor tappat mark, håller alltså i sig. Rörelsemarginalen stärktes dock från 7,3 till 9,0 procent. Den förbättrade lönsamheten i kombination med goda kassaflöden har samtidigt tagit ner nettoskulden/ebitda-resultatet från 2,1 till 0,8 på bara ett år.
Bidrog till kursfallet gjorde en kraftigt minskad säljkår i CIS, –27 procent i årstakt, samt kommentarer från ledningen om att fjärde kvartalet inletts med en tillväxt på ”bara” 7 procent.
I våra ögon är kursfallet en överreaktion. Omsättningen i CIS i lokal valuta föll med bara 3 procent under kvartalet – en tydlig indikation om att det är lågproduktiva säljkonsulenter som lämnar. Tack vare en hög andel rörliga kostnader är lönsamheten i CIS heller ingen katastrof med en rörelsemarginal på 6,7 procent. Problemen i CIS innebär samtidigt att regionens andel av koncernens rörelseresultat fallit ytterligare. Oriflame står inte längre och faller med den verksamheten.
Betydligt viktigare att fokusera på är Oriflames starka utveckling i Asien & Turkiet och Latinamerika, där tillväxten hittills i år varit 32 respektive 22 procent i lokal valuta och rörelsemarginalen ligger kring 15–20 procent. Enligt vd Magnus Brännström kan Kina vara Oriflames största marknad om bara ett par år.
På våra uppdaterade prognoser handlas Oriflame till ev/ebit strax under 10 på våra prognoser för nästa år. Det är lågt för ett bolag vars underliggande tillväxt fortsatt är god. Lägg därtill att den låga skuldsättningen och de goda kassaflödena talar för en rejäl utdelningshöjning nästa år. Minst 1 euro per aktie borde det bli, motsvarande en direktavkastning på åtminstone 4,3 procent. Köp med riktkurs 275 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.