Svag svensk ekonomisk statistik sänker kronan

Den svenska kronan försvagades tydligt under onsdagsmorgonen, efter svensk statistik som visade svagare utfall än förväntat. På obligationsmarknaden har de svenska räntorna sjunkit något, i linje med de tyska räntorna.

Den första kronförsvagningen kom efter KI:s konjunkturbarometrar som visade besvikelser, där konsumentförtroendet och inflationsförväntningarna utmärkte sig med svaga utfall. Därefter kom en ännu större rörelse i kronon efter att svensk preliminär BNP för det andra kvartalet kommit in på +1,9 procent i årstakt, jämfört med SIX News analytikerenkät som visade förväntningar på +2,4 procent.

“Sammantaget bekräftar detta Riksbankens syn på en blygsam återhämtning i den svenska ekonomin under 2014. Vi förväntar inte att dagens statistik ändrar de penningpolitiska utsikterna som meddelades i samband med det förra beskedet från Riksbanken.” Det kommenterar Swedbanks ekonomer efter statistiken.

Handelsbanken noterar att BNP-statistiken visade styrka gällande såväl konsumtionen och importen men att investeringarna var svagare än förväntat.

“Om dagens BNP-utfall inte revideras och/eller tillväxten inte tar ordentlig fart under andra halvåret 2014 verkar det onekligen som den BNP-prognos för 2014 som vi presenterade i januari, +3,2 procent, var för optimistisk.” Det kommenterade Erik Pensers chefsekonom Sven-Arne Svensson efter statistiken.

Konjunkturinstitutets barometerindikator sjönk till 100,4 i juli, jämfört med väntade 101,7 och jämfört med 101,3 månaden innan. Konsumentförtroendet dök samtidigt till 99,9, från 101,3 månaden innan och jämfört med förväntningarna på 102,0 enligt SIX News analytikerenkät.

Värt att nämna är även inflationsförväntningarna på 12 månaders sikt som hamnade på låga 0,7 procent, från 1,1 procent månaden innan.

“Detta innebär givetvis att hushåll förväntar sig låg ränta framöver. Detta kommer leda till att svenska bopriser kommer stiga ytterligare framöver”, kommenterar Henrik Erikson, chefsstrateg på Nykredit, efter beskeden.

Från EMU kom statistik som visade att konjunkturbarometern var något starkare än väntat och visade en marginell uppgång till 102,2 i juli. Affärsklimatindex sjönk samtidigt något till 0,17 i juli, jämfört med förväntningarna på 0,19.

Spaniens BNP steg mer än väntat i det andra kvartalet. Tillväxten uppmättes till 1,2 procent i årstakt, vilket var över både förväntningarna som låg vid 1,1 procent och utfallet i det första kvartalet som var 0,5 procent.

Den japanska industriproduktionen föll klart mer än väntat i juni då nedgången skrevs till 3,3 procent jämfört med maj. Marknaden, som hade förväntat sig en nedgång på 1,2 procent, noterade att tappet var det största för en enskild månad sedan jordbävningen och tsunamin 2011 men handlade relativt oförändrad mot gårdagen.

Den japanska regeringen kommer i höst att ta beslut om ytterligare en momshöjning och många bedömare, bland dem SEB i ett morgonbrev, noterar nu att en fortsatt svag utveckling kommer göra det svårt för regeringen att höja.

I eftermiddag presenteras tysk preliminär KPI vid 14.00, ADP:s sysselsättningsundersökning vid 14.15 och klockan 14.30 presenteras amerikansk BNP. Senare i kväll, klockan 20.00, kommer Federal Reserve med penningpolitiskt besked.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.