Svenskarnas plan: Minska konsumtionen och öka sparandet

Enligt SEB:s nya undersökning Sparkollen planerar spararna att minska konsumtionen och öka sparandet de kommande sex månaderna.
Konsumtion
Foto: Isabell Höjman / TT

SEB lanserar den nya undersökningen Sparkollen som ska ta tempen på riktningen i svenskarnas sparande kommande sex månader. Därutöver fångar man också upp det månatliga sparandet samt utvecklingen i konsumtionen.

Undersökningen för första kvartalet visar att svenska hushåll planerar att minska konsumtionen det närmaste halvåret. Andelen som planerar att konsumera mindre uppgår till 28% medan andelen som planerar att konsumera mer uppgår till 12%. Andelen som planerar att konsumera lika mycket som man gjort under de senaste sex månaderna uppgår till 55%.

“Höga elräkningar och stigande driv- och livsmedelspriser i kombination med högre bolåneräntor gröper ur hushållens plånböcker. Att så många som drygt var fjärde person planerar att dra ner sin konsumtion de närmaste sex månaderna riskerar att få svensk ekonomi att tappa fart, en utveckling som gör Riksbankens balansakt mellan att höja reporäntan eller hålla den oförändrad ännu svårare”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Undersökningen visar också på att hushållen planerar att öka sitt sparande det kommande halvåret. Andelen hushåll som planerar att spara mer de kommande sex månaderna jämfört med det senaste halvåret ligger på 24% samtidigt som andelen som planerar att spara mindre uppgår till 10%. Andelen som inte planerar några förändringar alls ligger på 59%.

Det genomsnittliga månadssparandet ligger på 5 304 kronor. Närmare 8 av 10 svenskar månadssparar och under första kvartalet fördelade hushållen en genomsnittlig sparad hundralapp med 42 kronor på sparkonto, 19 kronor i fonder, 19 kronor i pensionssparande, 9 kronor i amortering, 8 kronor i aktier och 3 kronor på annat sätt.

“Under våren har det haglat från de privatekonomiska orosmolnen och i orostider är det naturligt att hushåll bygger upp ekonomiska krockkuddar. Ett tecken på att det framförallt är trygghetssparande som ligger högst på listan är att nästan varannan sparkrona går direkt in på sparkontot”, säger Américo Fernández.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.