Svenskarnas förmögenhet backar med över 1200 miljarder kronor

De svenska hushållens brutto- och nettoförmögenheter minskade under andra kvartalet till följd av huvudsakligen en negativ utveckling på de finansiella marknaderna. Samtidigt steg hushållens skuldkvot för andra kvartalet i rad. Det skriver SEB i sin senaste sparbarometer.
Svenskarnas förmögenhet backar med över 1200 miljarder kronor - pengar-bild

Nettoförmögenheten minskade med -5,4% under andra kvartalet, vilket i absoluta tal motsvarar 1 238 miljarder kronor. Detta är första gången som förmögenheten backat över 1 000 miljarder kronor sedan Sparbarometern lanserades. Det största bidraget till nedgången stod aktietillgångar för som backade -11,9%.

Nedgången under andra kvartalet innebar att hushållens förmögenhet krympte till 21 722 miljarder kronor vid utgången av perioden.

Samtidigt steg skulderna med 671 miljarder kronor eller 1,4%. Det är en något snabbare ökningstakt mot förra kvartalet (1,3) men i nivå med den genomsnittliga takten för de senaste tio åren. Bostadslån står för nästan 80% av hushållens samlade skulder.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.