Svenskt Näringsliv spår en extra svår avtalsrörelse

"Vi har haft komplicerade avtalsrörelser förut, men den här kommer att bli lite extra svår", säger Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt Näringsliv, till SVT.
Svenskt Näringsliv spår en extra svår avtalsrörelse - svenskt-naringsliv-900
Foto: Lars Schröder / TT

Sverige är på väg in i lågkonjunktur med stigande räntor och hög inflation, något som drabbar privatpersoner och företag.

Samtidigt som de dystra utsikterna går stora delar av näringslivet bra. Storbanker rapporterar ökade vinster samtidigt som andra stora svenska företag förbättrar resultat och slår vinstrekord.

Kommande avtalsrörelse kommer ske i en tuff miljö. Många vill ha lönekompensation för inflationen trots varningar om att de kan bidra till fortsatt ökande inflation.

“Vi ser att många av LO-förbundens medlemmar har det tufft. De ligger på marginalen och många gånger under. De har ingenting att ta av. Därför ser vi att det är viktigare att de som har det värst får en ordentlig löneökning”, säger ordföranden Susanna Gideonsson, också gäst i Aktuellt.

Hon menar på att det är möjligt att satsa på de som tjänar minst, utan att driva på inflationen.

Jan-Olof Jacke menar på att lågkonjunkturen som slår hårt mot hushållen snart kommer drabba företagen. Det kommer bli svårt att få hushållen att acceptera lägre reallöner när företagen går så bra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.