Sverige pausar användningen av Astra Zenecas vaccin

Folkhälsomyndigheten har nu beslutat om att pausa användningen av läkemedelsbolaget Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Det sker tills Europeiska läkemedelsmyndighetens utredning om misstänkta biverkningar är klar, enligt ett pressmeddelande.
Astra Zeneca coronavaccin
Foto: Johan Nilsson / TT

“Beslutet är en försiktighetsåtgärd”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om att man nu pausar användningen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19.

Både EMA och Läkemedelsverket utreder de rapporter som förekommit om misstänkta biverkningar om blodpropp och blödningar hos individer som vaccinerats med Astra Zenecas vaccin. I Sverige har inget sådant fall rapporterats in.

Astra Zeneca meddelade i helgen att 17 miljoner har vaccinerats och att endast 37 fall med biverkningar som blodpropp förekommit. Det är lägre än de hundratals fall som hade varit förväntat i den allmänna populationen.

“Det finns en god kunskap om vaccinet, men det är ändå viktigt att vi nu pausar vaccinationen tills EMA utrett om dessa händelser kan ha ett samband med vaccination”, säger Anders Tegnell.

Sedan tidigare har flera länder pausat användningen av Astra Zenecas vaccin.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.