Sverigefonder lockar spararna i juni

Sverigefonder fortsätter att locka till sig spararna och även globala indexfonder hamnar högt på köplistan. Gröna energifonder hamnar dock högt på säljlistan.
Sverigefonder lockar spararna i juni - penna-analys-700_binary_6947306.jpg

Stockholmsbörsen har stigit 22% sedan årsskiftet och även den historiskt svaga börsmånaden juni har sett en viss uppgång. Avanza ser också att det förnyade intresset för investeringar på hemmaplan fortsätter hålla i sig.

”Efter den starka starten på börsåret har juni bjudit på en lugnare utveckling. Antal affärer minskar jämfört med maj samtidigt som storleken på nettoköpen är mer än dubbelt så stora. Fondspararna fortsätter favorisera Sverigefonder som attraherar var tredje sparkrona under juni månad”, säger Avanzas sparekonom Nicklas Andersson.

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
Sverigefonder Teknikfonder
Globalfonder Gröna energifonder
Fastighetsfonder Asienfonder
Blandfonder Nordenfonder
Europafonder Råvarufonder

Dock minskar köpen i Sverigefonder i absoluta tal marginellt. Efter Sverigefonder lockar globalfonder och fastighetsfonder mest hos Avanza.

”Det tydliga temat att fondspararna väljer globalfonder för bred exponering mot den ekonomiska återhämtningen fortsätter. Det är främst billiga globala indexfonder som favoriseras”, säger Nicklas Andersson och fortsätter:

”Renässansen för fastighetsfonder fortsätter efter att ha befunnit sig ute i kylan under större delen av förra året. Temperaturen i branschen har under en längre tid varit högre än temperaturen bland fondspararna. Hög förvärvsaktivitet, fortsatt ekonomisk återhämtning och långräntor som faller tillbaka gynnar segmentet. Trendskiftet blir alltmer tydligt där köpen i fastighetsfonder stiger markant jämfört med föregående månad.”

Mest köpta fonden hos Nordnet är också en Sverigefond där köplistan toppas av Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

“Spararna gillar investmentbolag, trots generellt sett lägre rabatter och högre premier, det ser vi även på fondsidan. Hittills i år spararna definitivt satsat på rätt häst– fonden tillhör de Sverigefonder som presterat absolut bäst sedan årsskiftet”, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Även globala indexfonder och tillväxtmarknader var populära hos Nordnet i juni.

Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
Spiltan Aktiefond Investmentbolag Pictet-Clean Energy
Länsförsäkringar Global Indexnära Öhman Obligationsfond
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära BGF World Mining
Swedbank Robur Access Asien BNP Paribas Energy Transition
Spiltan Räntefond Sverige Gladiator
SPP Aktiefond Global DNB SMB
Swedbank Robur Ny Teknik Nordea Klimatfond
SPP Aktiefond USA Consensus Småbolag
Öhman Etisk Emerging Markets T. Rowe Price US Large Cap
AMF Aktiefond Småbolag SEB Russia

“Tillväxtmarknader har ökat i popularitet under året, egentligen sedan den techtunga USA-börsen började halka efter. Och eftersom globala indexfonder hos väldigt många sparare utgör basen i fondportföljen är tillväxtmarknadsfonder ett ypperligt komplement. Globalfonder innehåller omkring 50-60% USA”, säger Frida Bratt.

Klimatfonder ligger fortsatt i topp på Nordnets säljlista.

“För fjärde månaden i rad storsäljs fonder med fokus på förnyelsebar energi”, säger Frida Bratt.

Även hos Avanza kommer gröna energifonder in högt på säljlistan, men överst på listan återfinns teknikfonder.

”Teknikfonder tillhörde fjolårets vinnarfonder men i februari bjöds vi på en korrektion som accelererade rotationen mot värdebolag. Det är främst vinsthemtagningar i teknikfonder som har finansierat den rotation vi sett under de senaste månaderna. En intressant spaning är dock att den trenden nu ser ut att tappa momentum. Säljtrycket i teknikfonder minskade med 80%jämfört med maj”, säger Nicklas Andersson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.