Sveriges bästa bolagsjurister?

Mobiltelefontillverkaren Sony Ericssons bolagsjurister är ett brokigt team med en ovanligt stor förståelse för bolagets affärer.- Som jurist gäller det att våga glömma det där att allt alltid måste vara rätt, tid är ofta mer kritiskt, säger chefsjuristen Magnus Steen.

Sony Ericssons svenska jurister nominerades nyligen till affärsklassen av det prestigefyllda priset European Counsel Award.

– Vi fick en förfrågan om vi ville delta och tackade ja, säger Magnus Steen lite blygsamt.

Startfältet bestod av 3 000 enskilda jurister och team i olika europeiska bolag. I klassen “General Commercial” gallrade arrangören International Law Office fram en kortlista med åtta namn, varav Sony Ericsson var ett. Under processen inhämtades referenser från ett stort antal advokatbyråer, kunder och leverantörer.

Så här svarade en av de tillfrågade advokaterna.

– Ett utmärkande drag hos Sony Ericssons bolagsjurister är att de är djupt involverade i affärsverksamhet. Juristerna deltar aktivt i affärsprojekten med projektledare, tekniker och inköpare och det skapar en stor förståelse hos juristerna för affärerna.

Förståelsen för affärerna är något som Magnus Steen återkommer till flera gånger under intervjun.

– Sony Ericsson är ett extremt processdrivet bolag med högt tempo. Som jurist måste du lära dig att förstå affärsprocesserna och kunna värdera vad som är viktigt, säger han.

Magnus Steen har byggt upp Sony Ericssons juristavdelning från grunden. När han 2002 lämnade advokatbyrån Mannheimer Swartling i Göteborg för att bli chefsjurist på den nybildade mobiltelefontillverkaren fanns det ännu ingen juristavdelning på plats. I dag har Sony Ericsson runt 30 jurister runt om i världen, varav tio ingår i Magnus Steens team på det svenska huvudkontoret i Lund.

Hur har du tänkt när du satt ihop ditt team med jurister?

– Framför allt har de ganska olika bakgrund, vilket jag tror är bra. Jurister har annars en tendens att bli en väldigt homogen grupp där alla är stöpta i samma form. I mitt team har några tidigare arbetat på stora advokatbyråer, två är jurister från Sydamerika, en är amerikan, tre av de kvinnliga juristerna har tidigare suttit ute i organisationen på Ericsson och en har en bakgrund som domare.

– Jag gillar den här bilden av att man bygger ett team med olika individer vars personligheter och erfarenheter tillsammans skapar ett lag med större spännvidd. Det gör att jag hela tiden varit väldigt noga med att inte ta in samma sorts personer, i synnerhet inte min egen typ, säger Magnus Steen och ler lite.

Sex av de tio juristerna är kvinnor och medelåldern ligger strax under 40 år.

Vilka juridiska områden arbetar ni mest med?

Magnus Steen säger att han brukar skilja mellan produktinköp och affärsdrivande processer.

– Sony Ericsson köper in oerhört mycket produkter. Vi har mellan 500 och 600 bolag som levererar till vår kärnverksamhet.

Juristernas insatser omkring produktinköpen är intensivast i början, när ett nytt avtal ska skrivas.

– Det måste alltid finnas avtal som stödjer vad vi ska ha och när det ska levereras, så att vi kan gå tillbaka och ställa krav om något går fel, säger Magnus Steen.

När avtalen med leverantörerna väl finns på plats försöker Magnus Steen se till att den affärsansvariga tar över ansvaret.

I de affärsdrivande processerna ställs andra krav på juristerna.

– Jurister får ofta lära sig att inte ta några risker, i synnerhet ute på advokatbyråerna. Men risker är för mig en del av affärsverksamheten som inte kan undvikas utan måste hanteras, säger Magnus Steen.

– Vi kan inte lansera en ny mobiltelefon utan att ta risker, det finns alltid risker. Det viktiga för oss är att få ut våra produkter i tid.

Juristernas uppgift är därför, enligt Magnus Steen, att ta projektet till en risknivå som det går att leva med.

– Vi jobbar med att minska, undvika och klargöra de risker som finns. Om vi genom att göra lite annorlunda kan ta oss ner från en hög risk till en risk vi kan leva med, då har vi jurister gjort vårt jobb.

Riskvärdering handlar, enligt Magnus Steen, inte primärt om att välja bort.

– I en värld av bristande resurser gäller det att lägga sitt krut på det som tillför mest värde till verksamheten och det är inte alltid det som landar i din mailbox. En jurist kan alltid hitta fler arbetsuppgifter men frågan är om han hittar rätt arbetsuppgifter.

– Jag tycker att vi lyckas väl med att väga risker mot vad som är bra för affärerna, säger han.

Oviljan att ta risker är, enligt Magnus Steen, något som ofta ställer till det i relationen mellan affärsadvokater och deras klienter.

– Många affärsadvokater förstår fortfarande inte att risker är en del av normal affärsverksamhet, även om det numera finns några advokatbyråer som börjat förstå och som därför blivit mycket bättre att jobba med.

Det som ofta avgör hur mycket riskerna går att påverka är, enligt Magnus Steen, när juristerna kommer in i processen.

– Ju tidigare vi kommer in, desto större blir manövreringsutrymmet. Just nu är det en trend med applikationer där individer kan dela med sig av sitt privatliv. När dessa applikationer hanteras är det väldigt viktigt att integritetsfrågorna hanteras tidigt och på rätt sätt.

Det betyder, enligt Magnus Steen, inte att tjänsten ska stoppas men att den kanske kan konstrueras på ett annat sätt.

– Om de produktansvariga i stället kommer kort innan lansering och säger att vi måste fixa det här, så är i praktiken enda möjligheten att stoppa.

Han erkänner dock att Sony Ericsson är ett så stort bolag att hur nära processerna juristerna än jobbar så finns det alltid exempel på när de kommit in för sent.

– Men allt passerar förr eller senare förbi här innan det kommer ut på marknaden, slår han fast.

Är tillverkning och försäljning av mobiltelefoner en juridikintensiv verksamhet?

– Ja, det är det. Sedan är de enskilda bitarna i sig inte unika eller speciellt komplicerade, men komplexiteten gör att det krävs ganska stora resurser. Våra produkter säljs i hela världen samt utvecklas och tillverkas i ett flertal länder, säger Magnus Steen.

Genom att telekombolaget Ericsson äger hälften av aktierna har Sony Ericsson tillgång till en omfattande portfölj av patent inom telekomområdet. Sony Ericsson har också under en lång tid arbetat med att bygga upp en egen patentportfölj.

Det är inte bara en fördel utan en förutsättning för att få lönsamhet i tillverkningen.

– Hela systemet bygger på att det finns ett antal aktörer med olika patent och så byter man med varandra, annars skulle ingen kunna bygga något, säger Magnus Steen.

Själv jobbar Magnus Steen inte med patent.

– I min värld är patent mer en strategisk affärsfunktion än en juridisk fråga, säger han.

På mjukvarusidan är spelplanen, enligt Magnus Steen, annorlunda.

– Där jobbar vi med hela spektra av olika funktioner och tjänster som ska in i telefonerna, från drivrutiner till spelare som Google som erbjuder sina mjukvaror och Javautveckling.

Magnus Steen berättar att Sony Ericsson producerar runt 5 000 kommersiella avtal.

– Den stora mängden avtal gör att vi verkligen måste prioritera mellan vad som är viktigt och vad som är mindre viktigt. För att kunna göra det måste du jobba väldigt nära affärerna, säger han.

Fast samtidigt slipper Sony Ericssons jurister en del saker som i andra bolag kan kräva en del jobb.

– Vi slipper det där klassiska paketet med att hantera aktieägarna. På våra bolagsstämmor kommer bara Ericsson och Sony och frågorna brukar gå snabbt att avhandla. Dessutom slipper vi börsjuridiken eftersom vi inte är noterade.

Sony Ericsson har en del riktigt stora avtal om outsourcing, skriver ni dessa själva eller anlitar ni externa jurister?

– Ja, det stämmer att vi har en del riktigt stora avtal där vi lagt ut produktion och utveckling. Juridiken kring dessa avtal är rätt krävande, men för oss är det en del av kärnjuridiken, vilket innebär att vi hanterar det själva. Det enda undantaget är när det finns landspecifika frågor där man kan behöva hjälp med av någon lokal advokat, som i till exempel Brasilien och Indien, säger Magnus Steen.

Frågan är då hur det gick med priset, European Counsel Award. Svaret är att förståelsen för affärerna inte räckte hela vägen, den här gången. Men en galamiddag på Victoria and Albert Museum i London blev det och det är tydligt att tävlingssuget finns kvar hos Sony Ericssons jurister. Vann gjorde ett team av jurister från spanska Grupo Carrefour.

_______________________________________________________________

Vinnande koncept

Så bygger du ett bra team med affärsjurister, enligt Sony Ericssons chefsjurist:

1. Skapa en förståelse för affärerna och processerna.

2. Uppmuntra de affärsansvariga att ta ansvaret för avtalen.

3. Våga väga legala risker mot förtjänster.

4. Prioritera mellan vad som är viktigt för affärerna och vad som är mindre viktigt.

5. Bygg ett bra team genom att anställa jurister med olika bakgrund och personligheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.